Home»Aktuellt»Lester med gäster blir show

Lester med gäster blir show

0
Shares
Pinterest Google+

I sommar gästar den tvivelaktiga podden “Lester” Kajskjul 8:s sommarbistro. Med den  karismatiske programledaren Lester Hjerdt vid rodret bjuds gästerna på en levande poddföreställning de sent skall glömma, även om de försöker. Vi har träffat mannen bakom Lester, Marcus Qvist, för att prata mer om hans karaktär och för att ta reda på var inspirationen till de galna inslagen kommer ifrån.

Själva podden handlar om programledaren Lester som sitter på ett café i Göteborg med olika gäster. Cafét finns inte längre, men förlagan är Gullans Café där upphovsmännen en gång satt och fikade. Kort därefter lades cafét ner, men det lever kvar i podden genom programledaren Lester sitter där och presenterar halvknepiga inslag tillsammans med sina gäster.

Berätta mer, vad händer på Kajskjul 8?
– Vi har ju Pippistello som gäst, trafikreportern på Mix Megapol. Han hade lagt ut inlägg på sin Instagram och det någon som snappade upp det och lyssnade på podden och tyckte att det kan man göra något av här på Kajskjul 8. Så vi har funderat på hur vi ska göra detta på scen och levandegöra det så mycket som möjligt, det blir ju annorlunda än att sitta i en studio. Det får ju bli mer av en scenföreställning med inslag av podd. Det blir en del halvknepiga intervjuer med tvivelaktiga inslag, kanske mer annorlunda än man är van vid. Exempelvis blir det världsrekordförsök i speed-bingo, besök av den bortglömde minnesmästaren m m. Varje liveföreställning blir annorlunda, med nya gäster och inslag. 

Hur blev programledaren Lester till?
– Allt startade med studentradion en gång i tiden. Vi var tre personer i den lilla gruppen vi kallar ”Kulturvarietén”. Jag kan dock säga att det är inte blir mycket variation när det kommer till kulturen, utan mer kultur av skiftande kvalitet. De tre bakom podden studerade på högskolan i Halmstad och började sända studentradio. Programmet vi sände på den tiden hette faktisk ”Lester”. Sedan blev det Lester Hjerdt, det är ett härligt efternamn på något vis. med snygg stavning.

Finns det något inslag som du känner är riktigt bra?
– Ja det är nog inslagen med Glenn Hysén, “Glenn på miljonen”. Han har får testa på olika galenskaper runt om i Göteborgsområdet, senast på Fakirskolan i Lerum där 10-åriga Lisa får öva på att kasta knivar på honom när han är uppspänd på en roterande skiva. Han skadar sig ju nästan alltid, stackars Glenn. Vi har även testat hans elkunskaper i “vad är strömförande av ditten och datten”. Men jag måste tillägga att allt är ju på skoj, det går efter manus.

Var kommer inspirationen ifrån?
– Man kommer väl på lite allt eftersom och så skriver man ner det. Vi har ju ”Poddsverige runt”, då är det olika poddar men med samma programledare. Den kategorin försöker vi fylla med olika idéer och det fungerar även som en idébank att återkomma till. Vi försöker tänka ut knasiga grejer som är roliga men ändå omöjliga att genomföra, som exempelvis amatör-SM i motorsågsjonglering. Inte så smart kanske.

Vilka är Kulturvarietén?
– Vi är sju stycken som hoppar in och ur podden, Lester är med varje vecka men i övrigt skiftar vi lite. Alla är med och skjuter till idéer Det är väldigt roligt att spåna och komma på nya idéer tillsammans. Det ska bli väldigt kul och vi ser alla fram emot att sätta upp podden på Kajskjul 8. 

 Lester med gäster spelas på Kajskjul 8:s Sommarbistro varje fredag under 7 veckor, med start 26 Juni. Gäster: 29/6 Pipistrello, 6/7 Arvingarna, 13/7 Glenn Hysén, 20/7 Peter Wahlbeck, 27/7 Ej klart, 3/8 Carina Lidbom och 10/8 Ulf Wagner.

 

TEXT: MIA EKLUND | BILD: HENRIK SANDSJÖ

Previous post

Lani Mo lägger ner?

Next post

Jag brukar ge varje nytt jobb ett halvår