Home»Inredning»Odla den senaste trenden

Odla den senaste trenden

1
Shares
Pinterest Google+

Sticklingar trendar som aldrig förr – vi tycks inte kunna få nog av plantor hemma. När våren kommer till stan, och fram till september kan du ta sticklingar. Därefter blir det för mörkt för de små liven att växa till sig ordentligt. På Tradera och Blocket byter eftertraktade sticklingar ägare för jämnan, och på smartakartan.se finner du både frö- och sticklingsbytare. Men hur tar man då en stickling? Mininöjet har satt ihop en liten guide till dig som önskar sprida mer växtlighet.

Växter som förökar sig med sidoskott är enkla att hantera då du helt sonika knipsar av skottet så nära moderplantan som möjligt. Toppsticklingar får du genom att knipsa av toppen på en gren med 2–3 blad strax ovanför ett blad eller nodd. Du vill inte ta för många blad från början, och du bör rensa bort eventuella blommor och knoppar då detta tar energi från sticklingen.

ROTA I JORD ELLER VATTEN?
De flesta sticklingar trivs bäst i jord, men processen att följa rötterna växa i vatten är både kul och fint, och de flesta växter tål detta utmärkt. När sticklingen fått rötter placeras den i jord. Ett tips är att först förvara sticklingen i en jordvattenblandning för att vänja rötterna vid jorden.

ROTA I JORD
Sticklingar trivs bäst i mager och porös jord. En god idé är att blanda i exempelvis lecakulor för att göra jorden luftig. Fukta jorden innan du planterar sticklingen, men undvik att dränka den. Tryck inte till jorden i krukan. Efter ett par veckor kan du försiktigt dra i plantan för att se om den slagit rot.

ROTA I VATTEN
En del sticklingar börjar utveckla rötter redan efter några dagar, andra tar ett par månader på sig. Byt regelbunden ut vattnet så det håller sig rent.

MILJÖ
Många sticklingar föredrar en hög luftfuktighet. En glaskupa skapar ett vackert stilleben, men en avklippt petflaska funkar lika bra som växthus. Placera inte sticklingen under direkt solljus om den bor i växthus; då blir det för varmt. Innan plantering kan det vara en god idé att långsamt lyfta på kupan för att vänja växten vid den torrare luften.

BYT MED VARANDRA
När du greppat det här med sticklingar blir det roligt att köpa, sälja och byta olika varianter. Linda in sticklingens rötter i fuktat hushållspapper och stoppa den i en fryspåse med luft för att skydda plantan. Därefter kan den postas. Tänk dock på utomhustemperaturen innan du postar; är det för kallt kan den lilla växten frysa ihjäl.

TEXT: SIDSEL LÖYCHE BILD: CORINNE KUTZ/JONATHAN FRANCISCA

Previous post

Ett farväl värdigt en legend.

Next post

Ruben Östlund - underdogen har blivit folkkär