Home»Aktuellt»Enkel elegans på Teaterkällaren

Enkel elegans på Teaterkällaren

0
Shares
Pinterest Google+

En okonstlad och charmig atmosfär uppstår i den vackra restauranglokalen som ligger i samma hus som Stora Teatern i Göteborg. På tallrikarna serveras utsökta rätter med inspiration från det franska och spanska köket men stora delar består också av klassiska svenska smaker där fina råvaror är centralt.

– Vår målsättning har hela tiden varit att ha en öppen och sällskaplig stämning. Stort fokus ligger på service och vår kökschef Andreas Höglund har en god förståelse för vårt koncept och lagar otrolig mat. Influenserna kommer ifrån den kunskap vi samlat på oss under åren som gått, berättar Marcus Martinsson, krögare och delägare av Teaterkällaren. 

En plats för rena smaker
I den unika och mysiga lokalen har nu Teaterkällaren huserat i tre årstid. Marcus och hans kollegor har tidigare haft hand om uteserveringen under somrarna utanför teatern. De har också varit med och startat upp den välkända restaurangen The Barn på Kyrkogatan. När Marcus tillsammans med sina partners Linus, Alfred och Maher fick chansen att öppna ytterligare en krog i anknytning till Stora Teatern väcktes intresset för att skapa en plats där enkelhet möter smakfullhet. Mycket av fokuset har lagts på att hitta svenska råvaror och recept men samtidigt hämta inspiration från sydeuropeiska köket.
– Det sociala står i centrum här på Teaterkällaren. Vi i personalen gillar själva att beställa in många rätter och dela gemensamt när vi går ut och äter. Det blir ett naturligt sätt att äta på något vis och det är väldigt trevligt att testa många smaker under samma måltid, säger Marcus. 

Egen vinkällare
– Konceptet där det anspråkslösa får ta plats går igenom alla delar av verksamheten. Med den egna vinkällaren läggs kunskapen hos personalen och sommeliern Måns Fritzner guidar gästerna rätt för att få en passande dryck till middagen. Det ska vara en opretentiös känsla här på teaterkällaren, man behöver inte vara någon vinkännare för att komma hit. Alla vi som arbetar här älskar mat och hjälper gästerna hitta rätt i vår meny. Det ska inte vara krångligt, till exempel friterade ostron med något gott vin är en både enkel och otroligt god rätt. Vi hängmörar också mycket kött själva och försöker hitta bra kvalité på allt vi tar in. 

Teater och mat
– Många av de gäster som kommer till Teaterkällaren gör det i samband med ett teaterbesök. Middagen blir då ofta lite tidigare än vanligtvis men matgästerna ska ända kunna sitta ner i lugn och ro och äta utan att det blir stressigt till föreställningen. Vi arbetar väldigt mycket med att måltiden och det sociala skapar en helhet. Maten är såklart en stor del i det hela. Mycket vegetarisk har blivit oerhört populärt de senaste åren och det blir en fröjd för alla sinnen när man tar in flera maträtter, avslutar Marcus.

Teaterkällaren har länge haft en fokus på att hitta råvaror med riktigt god smak som kan stå för sig själv. Bland valv och trevliga små rum kan gästerna umgås och njuta av den välsmakande maten. För större sällskap finns Matkällaren, som är ett större rum i restaurangen där man kan sitta mer avskilt men ända ta del av den härliga stämningen. 

www.teaterkallaren.se

TEXT: TIM RANDULW | BILD: TEATERKÄLLAREN

Previous post

Jag brukar ge varje nytt jobb ett halvår

Next post

Mat och inredning med smak