Home»Mat & Dryck»IQ testar Restaurang Brasa

IQ testar Restaurang Brasa

3
Shares
Pinterest Google+

Vi är fem personer som ska äta och blir väl omhändertagna redan vid dörren. Personalen är mycket välkomnande och trevlig och tar hand om våra ytterkläder och visar oss till ett stort runt bord längst in i lokalen. Vi får en god välkomstdrink i form av en Mojito, i mitt fall alkoholfri.

Vår servitris förklarar hur det fungerar med menyn och vi väljer alla Rodizio vilket är ett måste om du älskar kött och bara måste provas!

BRASILIANSK CUISINE I GENERÖSA PORTIONER
Detta koncept härstammar från södra Brasilien, och här kommer deras Passadores till ens bord med en stor variation av kött som trancheras direkt från ett spett vid bordet. Man tar emot köttet med en tång och äter tills man är mätt och belåten.

På bordet, framför tallriken, finns en träbit som är grön på ena sidan och har sin naturliga färg på den andra. Denna visar om man vill ha mer (gröna sidan upp), vill pausa lite (stående på högkant) eller är nöjd (naturella sidan upp). En smart och rolig detalj.

PORTUGISISKT I GLASET
Man börjar med att beställa dryck och vi fick rekommenderat ett vin från Portugal som heter Herdade Do Portocarro 2007. Det visade sig passa alldeles utmärkt till just Rodizio med sin fylliga och lite kryddiga smak.

Sedan gick vi över till en fräsch buffé och hämtade de tillbehör vi ville ha till köttet. Det fanns allt möjligt att välja på, bland annat mango, ananas, bönmix, morötter, apelsinfiléer, färsk koriander, grönsallad, tärnade tomater, gurka, majs och mycket mer. I såsväg fanns det bearnaise och chimichurri. Personalen sa att om man ville ha rödvinssås så var det inga problem, det var bara att säga till.

Jag hade ju föredragit att få välja tillbehör från menyn men jag förstår att detta krånglar till det rejält för köket så det kan jag se mellan fingrarna med.

ENDAST DET BÄSTA NÄR BRASSAR GRILLAR
Sedan kommer en trevlig passadore med första köttet som är picanha som är en brasiliansk styckningsdetalj på kött.

Styckningen ger en mör och fantastiskt smakrik bit kött. För att få en picanha görs ett urval bland köttrasdjur, endast djuren med den högsta kvaliteten duger. Den är relativt okänd i Sverige men på den brasilianska grillfesten, en så kallad churrasco, är den en självklarhet och en storfavorit.

Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) och är ett portugisiskt ord. Ett försök till översättning till svenska är rostbifflock med kappa. Med kappa avses den fettrand som lämnas kvar, i syfte att få en bättre produkt vid tillagningen. Köttbiten blir saftigare och smakar bättre. Den har något kraftigare fibrer än till exempel entrecote eller ryggbiff, vilket ger den mer smak, i detta fall väldigt god smak då den är i mitt tycke perfekt grillad (medium rare) och kryddad.

NÄTT OCH JÄMNT PLATS FÖR DESSERTEN
Köttfesten avslutades med kycklinglår, flankstek, lammracks, shortribs, oxfilé och salsiccia, sen var jag rejält mätt kan jag meddela. Galet mätt och lycklig, för allt var enligt min smak perfekt tillagat och kryddat.

Till dessert valde jag en créme caramel, som även den smakade alldeles ypperligt.

ODINSGATAN 11 • 031-15 55 60 • WWW.RESTAURANGBRASA.SE

Previous post

Sidsel möter Sissel - Nordens Ariel

Next post

Stora Saluhallen - Göteborgs skafferi