Home»Mat & Dryck»Otäcke Kocken»Otäcke Kocken – September

Otäcke Kocken – September

1
Shares
Pinterest Google+

September betyder oktoberfest för alla ölglada. Men man bör ju faktiskt äta något mellan sejdlarna också. Med tanke på att månaden även brukar innebära tokrea på grillar (Radhussvensson grillar bara på sommaren) kan det väl vara lämpligt med ett korvrecept. Då Otäcke Kockens korvstoppningskunskaper är begränsade fann jag det för gott att ta in lite riktiga muskler: Charkmästaren Gustav Erikson från Nossebro. Stoppa och njut.

 

ROSTBRATWURST

DU BEHÖVER
– 2kg Fläskkött 20–25% fett (karre, bog, sidfläsk i valfria proportioner)
– 40g Salt
– 4g Vitpeppar, malen
– 1g Muskotnöt, malen
– 2g Ingefära, malen
– 0,6g Kardemumma, malen
– 3g Kummin (50/50 hel/malen)
– 2g Mejram

GÖR SÅ HÄR
Kyl delarna till kvarnen i frysen och skär kött och fett i kuber som passar i kvarnen. Stödfrys köttet och mal sedan på 5 mm skiva. Fördela saltet och kryddorna över det malda köttet och bearbeta sedan smeten (för hand eller i hushållsmaskin) tills den binder och börjar bli trådigt.
Spruta smeten i svintarm och vrid av korvar i önskad storlek. Korvarna kan antingen sjudas försiktigt ca 15 minuter (eller till 72 grader kärntemperatur) eller bakas av i ugn på 78 grader till 72 grader kärntemperatur. Efter avslutad värmebehandlig kyls korven hastigt i isvatten. Nu kan du antingen förpacka korven och frysa eller steka eller grilla och äta upp (lätt val!).

OM GUSTAV ERIKSSON

Gustav Erikson driver Eriksons Chark i Nossebro tillsammans med sina syskon och faster. Han är charkuterist i fjärde generationen och har mästarbrev i charkuteri med styckning. Eriksons i Nossebro tillverkar ett 70-tal produkter traditionell svensk chark av hög kvalitet med handgjorda kryddblandningar och egenutvecklade recept på endast svensk köttråvara. Utöver den egna butiken i Nossebro finns deras produkter hos Saluhallen i Göteborg, hos Staffan Svenssons Livs, Albert Andersson samt på Gudagott vid Mariaplan samt hos John Karlssons Charkuteri i Kålltorp.

Hemsida: www.eriksonschark.se
Twitter: @EriksonsChark @GustavErikson
Instagram: @eriksonschark

 

TEXT: FREDRIK OLSSON

 

Previous post

Två sidor av Maria

Next post

IQ intervjuar Casper Janebrink