Home»Mat & Dryck»Utbildningar i kost- & näringslära

Utbildningar i kost- & näringslära

0
Shares
Pinterest Google+

Nordiskt näringscenter har utbildat hundratals kost- och näringsterapeuter genom åren. Med kortare och längre hälsoutbildningar på deltid med möjlighet till distansstudier lämpar sig utbildningarna särskilt väl för de som har ett hel- eller deltidsjobb vid sidan av studierna.

Många av de som studerar hos oss vill byta karriär, eller så jobbar de redan inom hälsa på något sätt, på hälsokostbutik, eller till exempel som hälsocoach. Vi har också många som söker sig hit för att de vill lära sig mer om hälsa för egen del, berättar skolans rektor Bo Engborg.

Utbildningen till kost- och näringsterapeut är tvåårig och de studerande får lära sig om kostens inverkan på kroppen och att identifiera olika näringsobalanser hos klienterna. Det är inte bara brist på ett ämne som kan leda till en obalans utan även ett överintag av något ämne. Man skiljer på så kallad makronäring som proteiner, kolhydrater och fetter och mikronäringen med sina vitaminer och mineraler. Dessutom intresserar man sig som näringsterapeut för antioxidanter, flavonoider och andra fytokemikalier vilka är kemiska ämnen från växter.

På Nordiskt Näringscenter ges också kurser och utbildningar i Örtmedicin där naturens läkande kraft tas tillvara. Örtmedicinen har en lång historia och tradition bakom sig, och många nyare vetenskapliga rön har också bekräftat örtmedicinens effektivitet.

TRADITIONELL KUNSKAP OCH NY FORSKNING
– På skolan använder vi oss av såväl traditionell kunskap som av ny forskning på området, berättar Bo. Idag är näringsrelaterad ohälsa såsom onormal trötthet, överkänslighet, obehag från matsmältningsapparaten eller allergier allt vanligare. Ja, vi äter idag sämre. Det är mindre och mindre mängd färsk mat, den transporteras ofta långa sträckor och man lägger mindre tid på såväl matlagning som själva ätandet, säger Bo.

I mars börjar två utbildningar inom Örtmedicin parallellt i Stockholm och Göteborg. I det breda utbudet av kurser och utbildningar finns även möjlighet att läsa medicinsk aromaterapi, biofeedbackterapeut, grundläggande näringslära och att bli diplomerad kostrådgivare. Kurserna är kortare och ingår ofta som moment i de längre utbildningarna.

TEXT: JONAS ULFVARSSON BILD: NORDISKT NÄRINGCENTER

WWW.NARINGSCENTER.SE

Previous post

Nyfiken på ridläger?

Next post

Tre snabba frågor - John Kluge