Home»Mat & Dryck»Mininöjets stora silltest

Mininöjets stora silltest

0
Shares
Pinterest Google+

Redigt folk äter sill året runt. Men eftersom sådana är bristvara nuförtiden är kungars och backstugesittares favoritfisk numera en begränsad företeelse vid högtiderna midsommar, jul och påsk. Det hindrar dock inte svenska folket från att äta ca 80 000 ton sill per år, alltså runt 8 kg per person och år. Allra mest sill, nära 5,7 miljoner burkar, slinker ner under den stundande midsommarveckan. Därför tänkte vi på Mininöjet vara lite behjälpliga med att vaska fram hit and shit bland de platta burkarna i kyldisken. Givetvis recenserar vi bara matjes. Något annat vore oanständigt.

Vilka drycker sillen kräva råder det delade meningar om. Många föredrar slät och anspråkslös lager. Men med tanke på hur floran i Bolagshyllan fullkomligt exploderat kände vi oss manade att testa lite mer otippade ölalternativ. Resultatet blev tämligen överraskande. Det samlade intrycket är att IPA, APA och sill inte är någon direkt vinnare. Smaken är för stum och rimmar dåligt med sillens syra. Här behövs rundare drycker, exempelvis porter eller stout. Men även IPA med fruktkaraktär visade sig fungera bra.

Snapsarna blev dock de högst förväntade och trots delade meningar om någon flaska drog klassikerna det längsta strået.

Testet gjordes i blindo och tillbehören var prästost, gräslök och crème fraîche. All dryck serverades i plastglas. Inga medarbetare skadades.

SILLFAKTA

Inlagd sill är ett näringstätt livsmedel. 100 gram ger över en fjärdedel av den rekommenderade dagliga dosen näringsämnen. Sill är proteinrikt och en bra källa för D-vitamin och omega-3. Nubbe är inte lika bra näringsmässigt, utan dricks av andra anledningar. Och öl är ju öl!

Text: Fredrik Olsson Bild: Fredrik Strömberg

 

Previous post

Göteborg Blues Festival tillbaka på Villa Belparc

Next post

Det funkar inte att spela samma skit hela tiden!