Home»Mode & Skönhet»Kvinna»Eco & Fair – dam, herr och babyplagg för den medvetna

Eco & Fair – dam, herr och babyplagg för den medvetna

0
Shares
Pinterest Google+

För Pia Axå tog intresset för hållbarhet fart redan under 70-talet när hon var en av de första som började källsortera. När hon sedan började sälja ekologiska och rättvist producerade kläder 1994 kan man lugnt säga att hon var före sin tid. Idag driver hon den populära ekoklädbutiken ECO&FAIR bara ett stenkast från Hagabion.

Trots att ekologisk bomull upplevt ett rejält uppsving de senaste åren kvarstår faktum – bomull är fortfarande ett resurskrävande material. Idag är många fler medvetna om detta, och kanske är det en av anledningarna till att intresset för alternativa material fortsatt öka.

– Bambun och den något kontroversiella hampan är på tydlig framåtmarsch. Bambun är ett otroligt trevligt material som är naturligt antibakteriellt, vilket i sin tur leder till att det håller sig fräscht längre. Men man ska inte tro att all bambu är okej. För den medvetna konsumenten är det viktigt att hålla koll på att tillverkaren förädlar bambun i slutna system. Något som jag varit noga med att säkerställa att min leverantör gör, berättar hon.

”HAMPAN GÅR ATT GÖRA TUNN”
Knark! utbrister en del. Men enligt Pia är det fortfarande förvånansvärt många som inte insett vilket otroligt material hampan är. För trots att industrihampan hör till samma släkt som plantan med de rusgivande effekterna, är det kanske främst pga. dess fördelar som ett mångsidigt klädmaterial som gjort att den fortsatt vinna över allt fler skeptiker. Och trots att tidigare nämnda bambun är extremt resurssnål vid odlingsprocessen så kommer inte industrihampan långt efter. Som klädmaterial kommer hampan dessutom med en del fördelar.
– Hampan är otroligt slitstark och håller värmen bra vid kyla. Samtidigt är det ett svalt material när det är varmt. Därtill går det att göra materialet förvånansvärt tunt, säger hon.

ECO&FAIR på Landsvägsgatan 38 kan du lita på att du handlar av någon som baserar sin verksamhet på hållbarhet – både när det kommer till miljö samt arbetsförhållanden.

www.minni.se

TEXT: MARKO WIVOLIN BILD: PIA AXÅ

Previous post

Svensk ekologisk premiumglass

Next post

Gediget kunnande hos Nobelius Vilt