Home»Mode & Skönhet»Kvinna»Modeaktivism från Borås

Modeaktivism från Borås

2
Shares
Pinterest Google+

Unisex inom mode har vi hört mycket om den senaste tiden. Men vad innebär det? Ska män bära klänning eller ska kvinnor sluta med det? Ska vi ta fram helt nya plagg som passar samtliga kroppar? Finns ett sådant plagg ens?

Xvemiul (XV) strävar efter att vara den nya generationens företag genom att belysa konsumtion ur ett långsiktigt perspektiv samt vara transparenta i arbetsprocessen. Varumärket förmedlar både design och budskap, blundar för idealen och ser individen.

XV tror på jämställdhet, och vill erbjuda design som är tillgängligt för alla. Då faller kvinnliga och manliga normer bort. Kroppsformen är fortfarande olik men designen är densamma. Inspirationen för skapandet uppkommer i gränslandet mellan vad som idag definieras som manligt respektive kvinnligt.

När jag tittar på plaggen erbjuds ingen klänning, men däremot design som jag kan välja att betrakta som en klänning. Eller en lång väst.

Med knyten och råa kanter iförd en avskalad färgpalett i grått, vitt och beige knyter produkterna an till ett svensk minimalistiskt modearv, och lyckas samtidigt skapa något eget i sina former som faller fint på alla kroppar. Materialen är råsiden, ull och linne, som i hemsidans lookbook förevigats i svensk rå skärgårdsmiljö och industrilokal. Det känns passade då plaggens former stundtals tycks strikta och stundtals vilda.  

– Vi anser att trender idag har blivit ett sätt för den kommersiella marknaden att normalisera masskonsumtion. Du köper inte ett plagg idag för att du fryser utan för att uttrycka dig. Vi försöker därför att fokusera mer på är kvalité och stil framför trend, säger Linnéa Magnusdotter som är en utav grundarna till XV.

Märket vänder sig till personer som delar deras tankar och alla som eftersträvar närproducerat mode och är medvetna om materialval. XV är inte bara ett modeföretag, det är modeaktivism. Designen på produkterna fungerar i relation med både konsumenten och samhället i stort.

– Nyligen har vi lanserat vår webbshop xvemiul.com med nya produkter i 100% naturmaterial producerade i vår egna studio i Borås.

Xvemiul består av Evelina Ingvarsson, Felicia Lundberg, Linnéa Magnusdotter och Lovisa Nolander.

www.xvemiul.com

Text: Sidsel Löyche

Previous post

Grönska på önskelistan

Next post

I huvudet på en taxichaffis