Home»Motor»SSANGYONG XLV – En rejäl familjebil

SSANGYONG XLV – En rejäl familjebil

4
Shares
Pinterest Google+

Vad får man idag för under 200.000 kronor när man skall titta på ny bil i SUV-segmentet? Det är inte många bilar som går att få för den summan, men en uppstickare vid namn SsangYong XLV kvalar med råge in där med ett frånpris på 169.900 kronor!

Vi testar XLV en strålande vårdag i Göteborg och kör såväl motorväg som stadskörning. Förväntningarna på bilen är inte speciellt höga med en sådan prislapp, men skenet kan absolut bedra, då både design och teknik definitivt håller minst lika hög klass som betydligt dyrare bilar.

Ute på vägen beter sig bilen precis som den bör, varken för stötig eller för mjuk, den känns ganska väl anpassad för våra vägar. Vi kör en 4-hjulsdriven version med lite extra utrustning och dieselmotor, som erbjuder precis det den skall, bra sittkomfort och absolut okej ljudnivå. Den tar sig fram smidigt och sikten är god runt om.

Inredningen i bilen är relativt enkel med funktion i fokus, lättavlästa instrument och rejäla tryckknappar. Styrningen går att anpassa i tre olika lägen, vilket är en mycket bra funktion, då alla vill ha olika känsla när man vrider på ratten, Comfortläget känns lätt och tryggt. Utrymmena i bilen räcker gott och väl till för en familj med ett baksäte som både erbjuder bra benutrymme samt tillräcklig takhöjd även för långa personer. Det som definitivt imponerar är bagageutrymmet. Hela 720 liter anges, vilket oavsett bilklass är en imponerande siffra. Bagageutrymmet är kvadratiskt och lättlastat, dock är lasttröskeln aningen hög.

Spontant känner vi att denna bil passar aktiva familjer med behov av att ta sig fram på udda ställen och kunna dra tex hästtransport eller båtkärra utan att bli totalt ruinerade.

Ssangyong gör en resa nu som vi sett bland andra KIA göra tidigare, att gå från en ganska oansenlig bil till en mycket bra och modern bil. Visst finns det både mer avancerade och utrustande bilar, men de kostar betydligt mer. Det närmsta jämförbara är från den japanska marknaden och Ssang yong känns nästan som att de är i samma liga.

Sett till vad man får för pengarna är XLV outstanding. 5 års garanti borgar för ett tryggt köp!

Om man skall klaga på något så är det väl att motorn känns lite trött, men det är inget annat än ett lyxproblem, för den är inte tänkt att tävla mot de snabbaste bilarna i klassen, utan snarare bara vara vettig.

SSANGYONG XLV EX AT 4WD
Pris från: 169.900 kr (1,6 S MT).
Modell: Femsitsig femdörrars suv.
Mått (cm): L 444/B 180/H 164.
Tjänstevikt (kg): 1 450.
Max dragvikt (kg): 1 000 (1 500 med dieselmotor).
Markfrigång (cm): 16,8.
Motor: Fyrcylindrig bensin, volym 1 597 cm3, max effekt 128 hk vid 6 000 v/min, max vridmoment 160 Nm vid 4 600 v/min.
Kraftöverföring: Sexstegad automatlåda, elektroniskt inkopplingsbar fyrhjulsdrift.
Prestanda: Toppfart 172 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 13,6 sekunder.
Deklarerad förbrukning: 7,9 l/100 km.
CO2-utsläpp: 184 g/km.

ADRESS: HANTVERKSGATAN 5, KUNGSBACKA • TEL: 0300-743 50 • WEB: WWW.INLAGSBIL.SE
ÖPPET: MÅN–TORS 9–18, FRE 9–17, LÖR 11–14, SÖN STÄNGT

 

TEXT: PATRIK ANDERSSON BILD: SsangYong XLV

Previous post

Redaktionen Tipsar

Next post

Internationella kvinnliga orgasm-dagen