Home»Nöje»GBG Wrestling – Action som får dig på fall

GBG Wrestling – Action som får dig på fall

2
Shares
Pinterest Google+

Några liter blod, svett och tårar, hundratals kilo inoljade muskelpaket, generösa mängder adrenalin, ett knippe färgstarka karaktärer och en rejäl dos humor och dramatik. Blanda ihop dessa ingredienser och du har en extravagant actionbuffé som garanterat stillar din hunger efter underhållning. Det kallas wrestling, och den serveras av våra lokala hjältar i GBG wrestling.

Wrestling, eller amerikansk fribrottning, är en underhållningsform som liknar en fet, högoktanig actionrulle. Det goda ställs mot det onda i form av teatraliska matcher rika på konflikter, spänning och akrobatik. Till skillnad mot sin välartade kusin, vanlig brottning, så integreras publiken i wrestling. Det är omöjligt att inte ryckas med och bua åt the bad guy som använder otillåtna medel och föremål, eller att vråla av glädje när the good guy gör en diving leg drop från hörnrepen på sin motståndare. Publiken är en lika stor del av showen som wrestlarna själva, och därför måste det upplevas live.

KOPPLAR GREPP OM SVERIGE

Jänkarna har sedan länge fattat grejen, men i Sverige har fenomenet haft svårt att få fotfäste. Men något håller på att hända. WWE, det största wrestlingförbundet i USA, kommer till vårt avlånga land för första gången någonsin i maj – ett tecken på att wrestling äntligen börjar koppla ett grepp om svenskarna. Och några som är med och spänner musklerna för genren är GBG Wrestling, något vi göteborgare ska vara stolta över. Få svenska städer har lyxen att ha ett lokalt professionellt wrestlingförbund som delar med sig av moves som clotheslines, piledrivers, bostonkrabbor och bodyslams.

HÖGKLASSIGT NÖJE FÖR ALLA ÅLDRAR

När GBG Wrestling drog igång 2002 var det en obskyr företeelse som huserade i skumma industrilokaler. Men mycket har hänt på femton år. Numer bjuder de in till wrestlingbonanza vid några tillfällen per år på Pustervik eller Trädgårn. På dagen öppnar de upp portarna för barnfamiljer med sin Youth Show, och på kvällen är det huvudgala för alla som är 18 plus. Liten som stor, wrestling är något för alla.

DET ONDA MOT DET GODA

En gala signerad GBG Wrestling är ett fartfyllt arrangemang som består av ett gäng välorkestrerade matcher. Stjärnorna är manliga och kvinnliga brottare som alla utarbetat en unik karaktär som förstärkts visuellt med originella dräkter. Redan när konferencieren presenterar brottarna står det klart vem som är god och vem som är ond. Det är publikens uppgift att heja fram den goda och slänga glåpord åt den onda när brottarna drabbar samman i den adrenalinångande matchen. Men kom ihåg att det här är wrestling, och inte någon oskyldig sagostund. Det händer att den onda sidan segrar, och inte sällan utan fusk.

“WRESTLING ÄR JU INTE PÅ RIKTIGT”

Haters gonna hate. Så fort man nämner wrestling finns det alltid någon tråkig typ som ska poängtera att “allt är fejk”. Men det smäller som f*n i mattan när brottarna faller, näsor krossas och publiken den kokar av eufori. Matcherna må vara inövade och wrestlarna kanske skådespelar, men upplevelsen är 110% äkta och det bevisas av den stora skaderisken. Har du ingen fantasi kanske inte wrestling är något för dig helt enkelt, men då gillar du nog inte en riktigt bra äventyrsfilm heller.

Wrestlingglosor

NÅGRA VANLIG MATCHTYPER

Singles match En mot en, den vanligaste matchtypen.
Triple Threat Som en vanlig match, men med tre brottare mot varandra.
Tag team Två mot två där en brottare från vardera lag är aktiv i ringen medan lagkamraterna står i varsin ringhörna bakom repen. Lagen växlar vem som är aktiv genom att ”tagga”, d v s göra en high five-liknande manöver.
Royal Rumble En match med upp till 30 deltagare där brottarna kommer in med en kort tids mellanrum. Här tävlar alla mot alla och det gäller att kasta ut sina motståndare ur ringen över topprepen. Segrare är den som är sist kvar i ringen.
Cage match Två brottare gör upp i ringen som är omsluten av en bur som förhindrar att någon fegar ur och drar…

Ladder match Ett pris hängs upp högt ovanför ringen. För att vinna måste man oskadliggöra sin motståndare så pass att man hinner montera en stege och sedan klättra upp och ta priset.

SÅ VINNER MAN EN WRESTLINGMATCH

Pinfall Man vinner på fall genom att trycka ner sin motståndares axlar så att domaren hinner slå tre hårda slag i mattan.
Submission En brottare kopplar ett grepp på sin motståndare som gör så in i h*lvete ont att hen ger upp.
Countout Om man kastar ut sin motståndare ur ringen och hen inte kommer in igen innan domaren har räknat till tio.
Diskvalificering Motståndaren diskvalificeras om domaren ser att hen gör något som inte är enligt reglerna.
Knockout Motståndaren får så mycket stryk att hen är helt utslagen.

ÖVRIGA GLOSOR

Face Ordet för en good guy i wrestlingvärlden.
Heel Motsatsen till face, en bad guy.
Finisher En wrestlares signaturmove som ofta leder till att hen vinner.
Luchador Så kallas en fribrottare i Mexico. Bär färgglada masker och har ofta en väldigt akrobatisk brottarstil.

TEXT: RICKARD HÖÖK BILD: FREDRIK STRÖMBERG

Previous post

I huvudet på en taxichaffis

Next post

ROCK OF 80´S - NOSTALGITRIPP AV RANG