Home»Aktuellt»Uno tolkar andra

Uno tolkar andra

0
Shares
Pinterest Google+

För smålänningen Uno Svenningsson blev annonsrubriken ”Vill du bo vid havet?” en vändning i livet. Freda´-sångaren ville ta en paus från både bandet och Jönköping. Nu var det dags för soloprojekt och han ville vara nära vattnet. 25 år senare bor han fortfarande i Stenungsund och trivs utmärkt där. Vi träffade honom på Teater Uno för att prata om livet, musiken och självklart spela ett parti Uno.

VI ÄR MÅNGA SOM SATT BÄNKADE FRAMFÖR TEVEN VARJE LÖRDAG FÖR ATT FÖLJA SÅ MYCKET BÄTTRE. DET KÄNDES SOM OM ATT VI FICK KOMMA NÄRA MÄNNISKAN UNO, MEN UPPLEVER DU ATT DET FINNS SIDOR AV DIG SOM INTE GJORDES RÄTTVISA?
– Nä, jag sa kanske konstiga saker någon gång. Eller sjöng fel. Men jag tycker att de slipar bort sådant i klippningen. Jag var nöjd. Det var väldigt tufft dock. Jag var hemskt nervös innan jag kom dit, men så upptäckte man att det var ett skönt gäng. Vi kunde pusha varandra. Jag är inte jättekaxig liksom, så det var fint att vi kunde hjälpas åt om man hade en dålig dag.

DU VALDE ATT ÖPPNA UPP KRING DIN PANIKÅNGEST I PROGRAMMET. HUR VAR DET?
– Jo, jag svepte över det. Flera hade samma tankar så det slog mig att ”varför ska vi inte prata om det?”

TROR DU ATT DIN UPPVÄXT INOM FRIKYRKAN MEDFÖRT ATT DU FUNDERAR MER PÅ LIVET OCH PÅ SÅ SÄTT HAR LÄTTARE ATT HAMNA DENNA TYP AV TANKAR?
– Absolut. Jag hade många existentiella tankar under uppväxten. Jag fick nog en liten personlighetskris under tonåren när jag insåg att den världen inte var för mig. Men samtidigt hade jag nog inte hittat musiken utan de tankarna och den krisen. Musiken blev en källa till tröst, så det har helt klart påverkat mig.

DU HAR SJÄLV JÄMFÖRT DIN KÄRLEK TILL MUSIKEN MED DEN KÄRLEK BJÖRN BORG HADE TILL SPORTEN. MEN VISST HAR VÄL ÄVEN DU HÅLLIT PÅ MED SPORT?
– Jag spelade mycket fotboll som liten ja, och var nog rätt bra. Men då det började bli mer seriöst med alltfler träningar kom musiken in i mitt liv på allvar och jag valde att satsa på den biten. Jag träffar dock fortfarande folk på gig som säger att jag borde fortsatt med fotbollen också. Nu njuter jag av fotboll på teve istället. Och handboll såklart.

VAD TROR DU OM SVERIGES CHANSER I OS DÅ?
– Det ska nog gå bra. Charlotte Kalla går det bra för. Calle Halfvarsson har kommit igång. Stina Nilsson och Ebba Andersson är pålitliga. Och så ska det bli kul med hockeyn.

LIKT EN OS-DELTAGARE HAR DU SJÄLV 18 SPELNINGAR PÅ CIRKA EN MÅNAD. HUR LÖSER DU DET?
– Inför turné repar vi från sju på morgonen till tio på kvällen så det är full fart. Det jobbigaste är allting inför premiärspelningen. När man väl gjort den så är man igång. Jag är väldigt omhändertagen på turné. Jag behöver bara fokusera på att göra ett bra gig och hålla mig frisk!

VAD KAN VI FÖRVÄNTA OSS?
– Ett fantastiskt band! Och så blir det några egna favoriter ur min karriär blandat med lite från Så Mycket Bättre och den senaste plattan Andras Sånger nu då. Rock, pop och visor i en salig blandning. Det ska bli riktigt kul.

OK, SÅ VILKEN ÄR DÅ DIN EGEN FAVORITLÅT?
– ”Där går en galning lös” från plattan ”…due!”

“Jag hade aldrig ens hört U2 så jag fick gå till närmsta skivaffär och köpa en platta”

BERÄTTA LITE OM FREDA´ – VARFÖR SLUTADE NI SPELA?
– Vi var igenom vått och torrt under tio års tid. Vi umgicks jämt och till sist var det på liv och död. Plötsligt kändes det liksom inte roligt längre. Men efter tolv år tog vi upp kontakten igen och skapade ny musik tillsammans. Jag kan absolut sakna de dagarna. Till en början kändes det fantastiskt och fritt som soloartist men nu kan jag stundtals sakna att ha med dem på turné. Vi skapade ju banbrytande musik och hade en härlig kemi. Det var nog lite magi.

VAD INSPIRERADES NI AV DÅ?
– Jag lyssnade mycket på Talking Heads minns jag. När vi skulle signa skivkontrakt tyckte de på bolaget att vi lät som Bowie och U2. Jag hade aldrig ens hört U2 så jag fick gå till närmsta skivaffär och köpa en platta. Det var ju en komplimang insåg man.

OCH VART KOMMER INSPIRATIONEN FRÅN NU?
– Delvis detsamma, men också allt jag ser och upplever såsom film och böcker. Det surrar ständigt i huvet. Jag har säkert skrivit ner 400 idéer i mobilen som jag måste gå igenom. Det är en ständig process det där, att skapa.

MEN SKA DU INTE VILA LITE EFTER TURNÉN? LIGGA PÅ SOFFLOCKET…
– Det kommer jag inte göra! Nu vill jag göra mer musik. Det var oerhört roligt att vara med i Så Mycket Bättre och få tolka andras musik. Det blev en boost. Jag vill inte fastna i något slentriant så nu när jag är uppe i varv är det lika bra att köra på. Jag älskar ju tevesoffan, men den står kvar.

“Vi umgicks jämt och till sist var det på liv och död.”

VI HAR ÄVEN HÖRT ATT DU UTÖVER SPORT OCH FILM HAR ETT GEDIGET INTRESSE FÖR BUS OCH PRANKS. VILKET ÄR DITT BÄSTA?
– Under gymnasietiden fyllde min kompis år så vi väckte honom tidigt på morgonen med fin gräddtårta och jordgubbar. Han satte i sig en stor bit innan han insåg att det var raklödder på. Jag får lite dåligt samvete av att tänka på det för han blev dålig efteråt.

HAHA, OCH VAD ÄR DITT BÄSTA GIG GENOM TIDERNA?
– Här i Göteborg spelade vi med Freda´ på Kåren några gånger. Det var riktigt grymma spelningar. Personligen gillar jag de mindre spelningarna bäst. När stjärnorna står rätt på himlen, publiken är med och bandet är i gasen känns det fantastiskt. Man kommer varandra väldigt nära.

AVSLUTNINGSVIS, HAR DU TIPS PÅ BRA SMULTRONSTÄLLEN I STENUNGSUND?
– Det är porten till skärgården! Det finns så mycket att uppleva och titta på; Klädesholmen, Käringön, Slussens pensionat och vacker natur.

Uno lämnar nynnandes teater Uno och går mot förberedelserna inför sin turné som drar igång den 8 februari i Malmö. Biljetterna säljer som smör i solsken och den 25 mars kommer han till stan med spelning på Göteborgs Konserthus.

TEXT: HENRIK NIKKILÄ SAXIN BILD: FREDRIK STRÖMBERG

Previous post

Vårens färger på knopp & kopp

Next post

Trendspaning från huvudstaden