Home»Profiler»Entreprenören Percy Ranebjörk

Entreprenören Percy Ranebjörk

1
Shares
Pinterest Google+

Inspirerad av Shogun ville en driven ung man göra avtryck i världen och kom sedermera att bli en betydande profil med stort inflytande på Göteborgs restaurang- och kulturscen. Mininöjet möter den humanismtänkande entreprenören Percy Ranebjörk på Villa Belparc en solig vårdag för att prata om varför, och hur, han kom dit han är idag.

Varför har jag förstått nu! Jag är uppväxt med en väldigt begåvad far som var duktig i allt han gjorde. Och det är nog det som har lagt grunden, att jag vill visa min far. Alla i familjen sjöng och spelade förutom jag vilket gjorde att jag väldigt gärna ville göra något eget tidigt, berättar Percy.

När han var tolv började han köra ut tidningar, vid femton års ålder sålde han guldringar på homepartys och när han började träna krängdes det protein. Percy gjorde ”allt det där som alla egna företagare ofta gjort” som han uttrycker det, och var tidigt ambitiös med allt han företog sig.

Som orädd och hungrig artonåring sålde han sin bil och åkte till Singapore för att importera klockor sen blev det Barcelona och importerade reptiler, samtidigt som han genom dörrvärdskapet fick in en fot i restaurangbranschen. Genom kontakter fick han nys om att Gillestugan skulle gå i konkurs, och resan mot att bli en av Linnéstadens främsta aktörer tog sin början.

– Jag vill inte säga att jag är säljare, utan jag brinner för att skapa och bygga upp nånting, säger Percy begrundande.

EN KULTURRIK GROGRUND
Gillestugan var vid den här tiden ett hak för journalister och auktionsförrättare. Man satt flott och åt schnitzel serverad på silverbricka av damer i spetskläder.

– I och med att journalisthögskolan satt där så kom Lasse Brandeby, Claes Malmberg, Frank Gunnarsson och hela det gänget dit. Vi började med 60-talskvällar där de var DJs. Det blev oerhört populärt och det var kö långt ut på gatan, berättar Percy.

Detta var startskottet till en ny slags krogscen där man började bygga temakvällar som kretsade kring allt ifrån Dario Fo-pjäser till techno, hip hop och stand up som på den här tiden var nytt och spännande. De kulturella kretsarna jublade.

Gillestugan blev en nationell scen för etablerade artister, men Percy hade alltid ett hjärta för nya förmågor och ville alltid ha med en ny tillsammans med de etablerade för att de skulle få en chans att komma fram. Detta följdes av mängder av olika sorters uppträdanden där bland annat personligheter som Charlie Häckner en gång började.

Gillestugan kom att bli en betydelsefull grogrund för den kulturscen Göteborg har idag.

– Ingenting var planerat utan man träffade någon som hade något intressant och så körde vi på det. Kanske blev det också så bra för att vi inte tänkte pengar. En affär var det aldrig utan vi gjorde ju det för att det var roligt. Men det har jag märkt nu, 30 år senare, att man får tillbaka på andra sätt om och om igen, säger Percy.

HUNGRIG PÅ MER
Så småningom skulle det ruffiga kvarteret rustas upp och under tiden Gillestugan renoverades utbildade sig Percy till hotell-& restaurangekonom, med delar av utbildningen i Paris där han även träffade sin nuvarande fru och kompanjon Malin. Men som hungrig entreprenör sinade aldrig idéerna och följde gjorde mängder av hyllade koncept. Bland annat förvärvades Ölstugan Tullen till den ursprungliga lokalen under Gillestugan, Pusterviksbaren kom till och Oakleys showrestaurang förde en ny form av underhållning till stan. Tanken var att göra något nytt av en bortglömd stadsdel.

– Jag verkade mycket för området och att skapa företagsföreningar för att gemensamt få dit folk. Göteborgs stad ville bara satsa på Avenyn och ville inte ta i Linnéstaden och Haga. Jag sålde in det som Göteborgs SOHO med Haga, Saluhallen Rosenlund, långgatorna och tyckte att vi skulle stå för det kulturella, urbana hamnkvarteret där de kreativa och högutbildade bor och verkade, på det vis sätta Järntorget på kartan, förklarar Percy.

Percys entreprenörskap följs ständigt av en jordnära grund. Ett starkt intresse för det humanistiska har alltid funnits med i de koncept han format, något som han ville få fram i bredbottnade Respekt som öppnade på Järntorget. Ett koncept där minsta färg-och formval hade en bakomliggande tanke.

– Vad är det människan vill ha för att må bra? Du blir påverkad av små signaler varken du vill eller inte och med rätt omgivning blir du en bättre tänkare, både som gäst och personal, förklarar Percy och spinner vidare om feng shui.

Men Respekts humanistiska bana kom inte riktigt fram som man tänkt och när Percys dotter dessutom kom till världen valde han att ta ett steg tillbaka från krogen. Efter konsultande på bland annat Dorsia, Ritz och Hotell 11 kom tillslut Villa Belparc i sikte. Det visade sig att det inte kunde bli mer rätt.

– Jag var först tveksam till att vi skulle ta över, men det är ett fantastiskt ställe och jag är så glad över det idag. Då omsatte man 9 miljoner, nu är det närmare 35, och vi har lagt ner mycket pengar och tid på att få en nya generationens Villa Belparc, berättar han.

HITTAR LUGNET PÅ ALPTOPPARNA
Idag konstaterar Percy att han hittat hem på natursköna Villa Belparc som han sedan 2009 driver tillsammans med Malin. Den anrika mötesplatsen är inte bara en oas, utan dess säsongsbetonade verksamhet möjliggör även att Percy kan agera tränare för alpina raceåkare vintertid. En passion som både är inspirerande och utvecklande.

– Min största morot är när man får någon att växa, när dom hittar ”det”. Det förstärktes ännu mer när jag började som

tränare för barn och ungdomar. Jag har gått massa olika ledarskapskurser, varit VD och befäl i lumpen, men det var barnen som gjorde mig till den ledare jag är idag. Att hitta sättet att kommunicera med någon som har en svårighet eller ett hinder och använda det unika språk som gör att dom hittar sin egna väg gör att man utvecklas enormt, förklarar han med ingivelse.

Ett ledarspråk han idag har burit med sig in i driften av Villa Belparc där förmågan att få människor att trivas och medarbetare att frodas gjort det till en familjär plats där stoltheten för yrket lyser starkt.

– Här på Villan har jag bara agerat utifrån den jag är och det har ju gjort att det skjutit i höjden. Inte minst tack vare min fru och mina medarbetare som alltid gör sitt bästa -ända ut till diskaren, avslutar Percy.

NAMN: Percy Ranebjörk.
ÅLDER: 50.
YRKE: Entreprenör/krögare. Känd för bland annat Gillestugan, Ölstugan Tullen, Oakleys, Pusterviksbaren, Respekt. Driver just nu anrika sommaroasen Villa Belparc.

TEXT: ANNA REIN BILD: FREDRIK STRÖMBERG

Previous post

Boendet med "lite extra allt"

Next post

Ätbar skönhet