Home»Profiler»I huvudet på en taxichaffis

I huvudet på en taxichaffis

Minitaxi

2
Shares
Pinterest Google+

PISTOLHOT, KÄRLEKSKRANKA KUNDER OCH EN IBLAND FÖR SNÄLL CHAUFFÖR KAN GÖRA ATT EN VANLIG RUNDA TAR LITE KONSTIGA VÄNDNINGAR. EFTER DRYGT TRETTIO ÅR BAKOM RATTEN HAR LASSE BLIVIT ETT VÄLKÄNT ANSIKTE MED MÅNGA BERÄTTELSER SOM UTSPELAT SIG NÄR TAXAMETERN BÖRJAT TICKA.

Vafan du är ju från Stockholm! är det första dom brukar säga.

I Lasses taxi luktar det hemtrevligt. Det luktar doftgran med vanilj. Dialekten brukar vara det många tar fasta vid när de slår sig ned, men nu är Lasse göteborgare sedan ett antal år tillbaka. Ja, så gott det går i alla fall.
– Friheten. Jag trivs med friheten som det innebär att köra. Man får ju såklart jobba hårt, men det är det värt, fortsätter han.
Lasse trivs bra med taxilivet. På armen visar han upp en tatuering där det står ”Minitaxi” och strax under ”allt annat suger”.

EN GYLLENE REGEL

Under alla åren har det hänt både det ena och det andra i taxin. Ofta är det trevligt, ibland testande, och ibland som ett manus till en actionrulle. Men vid det här laget vet Lasse vet hur det funkar och hur man bäst hanterar de där 10-15 minuterna kunden oftast spenderar i bilen.
– Man pratar aldrig politik, sport eller religion. Säger dom att GAIS är bäst, då är GAIS bäst. Man måste spela med hela tiden och aldrig ha egna åsikter.

Det är ingen idé, det är så man hamnar i konfrontation och situationer uppstår. ”Håller du på GAIS”? Ja för fan! ”Blåvitt?” ”Ah, dom är jävligt bra”, förklarar Lasse.
Men det gäller ju att hålla koll på hur de ligger i serierna. Det är såklart bara ett knep. På frågan vad han egentligen håller nära hjärtat svarar han snabbt:
– Hammarby, som tur är.

SLUTADE HOS POLISEN

Efter en stund med Lasse är det inte svårt att förstå hur han kommit att bli så uppskattad i branschen. Enligt honom själv är han ”så jävla snäll att han är dum” men han betonar också hur mycket man lär sig under åren. Och hur viktigt det är att ha tungan rätt i mun när det hettar till.

– Man får vara smart, eller försöka vara smart. Spela poker och syna dom hela tiden.

Lasse berättar om en resa till Bergsjön med tre påverkade män och en kvinna som pratade om poliser och pengar. De lade ner ett stort paket på golvet och Lasse förstod direkt att detta hade något med knark eller vapen att göra. När alla utom en hoppade av vid destinationen såg han sin chans.

Han som satt kvar frågade om han fick röka i min bil. Jag sa nej men att jag kunde bjuda på en cigg om han gick ut. Han gick ut, jag öppnade fönstret och gav honom en cigarett. Han tittade på mig hela tiden och jag tittade på honom. Efter en stund hissade jag upp rutan lite utan att han reagerade. Sen låste jag dörren och bara åkte. När jag kommit ut på motorvägen kollade jag i paketet där det var en skarpladdad pistol som jag åkte till polisen med.

Men det är inte bara polisangelägenheter som det handlat om. Kärlek, och alkohol, kan vara en lika bra anledning till att sätta sig i en taxi. Längsta körningen var för en berusad man som skulle från Landvetter till Idre, en resa på 80 mil som gick på nästan 15.000 kr.

–Jag plockade också upp en kille på stan som var kär i en tjej i Vaxholm. Han betalade femtusen cash och somnade ganska snart, men när vi kom till Södertälje så vaknade han och var inte kär längre. Han fick pröjsa hem också.

SPECIELLT ATT KÖRA TAXI

I år fyller Lasse 60 och firar med en välförtjänt resa till Mexiko. Därefter är det Las Vegas som gäller; ett av favoritställena. Nästa år är det dags för pension men självklart kommer han fortsätta köra. Han gillar ju friheten.
–Börjar du med taxi så slutar du aldrig med taxi, det är nått speciellt med det, säger han.
Detsamma verkar gälla tatueringar av ett visst slag, nu planeras det för en ryggtavla i Minitaxi-motiv nämns det i förbifarten.

Text: Anna Rein – Bild: Fredrik Strömberg

Previous post

Manligt Mode

Next post

New York City