Home»Aktuellt»Lani Mo lägger ner?

Lani Mo lägger ner?

0
Shares
Pinterest Google+

Rapparen Lani Mo förutspås bli nästa stora svenska namn inom hip hopen. Men Bergsjöns finest låter publiken bestämma vilken väg karriären ska ta. Hitsen från den nya plattan Låt Oss Leva har i skrivande stund alla över två miljoner spelningar på Spotify och många är överens om att det är i år han slår igenom brett. Men Lani Mo själv är kluven inför framgångarna. Han har under det senaste året flera gånger meddelat att musikkarriären över. Om det stämmer vet han bara själv.
Den som lever får se.

För cirka sex månader sedan meddelade du dina fans om att du inte kommer att göra någon ny musik. Grundades detta beslutet på din frustration över industrin eller även för att du inte känner samma kärlek för musiken längre?
– En blandning av båda två skulle jag vilja säga. Jag är trött på branschen som gjort mig väldigt frustrerad emellanåt, men samtidigt så ska jag låta dem vara i fred. Jag vill ju egentligen inte sluta göra musik, men just nu vill jag inte ha något med branschen att göra. Så jag kommer ta ett steg tillbaka efter att mitt album har släppts och det kommer ta ett tag innan jag släpper ny musik. Om jag ens gör det igen.

Finns det en chans att du kommer tillbaka?
– Det som jag känner just nu är en tillfällig känsla, men den känslan har varit med mig över ett år nu, så jag vet inte om den kan kallas tillfällig längre eller om det det är ett bestämt val. Det är skitsvårt för mig att veta, ingen aning. Så som jag ser det just nu så vill jag bara göra en bra sommar och sedan signa ut.

Jag är rädd för är att det ska bli som när jag släppte min första mixtape ”Projektet”. Det var sagt att jag bara skulle göra den och sedan sluta, men tapen fick så bra respons att det inte fanns någon lucka för mig att sluta. Jag är ganska rädd för den grejen nu, eftersom albumet inte ens släppts ännu och låten jag släppte för typ tio dagar sedan redan har femhundratusen lyssningar. Släppte även en låt för mindre än en månad sedan som har över två miljoner lyssningar och som har sålt guld. Man känner liksom att på en månad så kanske det är lite väl snabbt. Men det är inget negativt så att säga, jag älskar verkligen att folk supportar mitt shit.

Jag är nojig att jag kommer få mitt stora break i sommar. Självklart vill jag ha det för jag kommer inte sluta spela, men det hade vart så typiskt att få det nu när jag har sagt att jag ska sluta.

Du nämnde också att du hade ett nytt album och ett par singlar som skulle släppas under 2018, hur ser det ut med remix av låtarna? Är det vara något som alltid kommer vara intressant?
– Jag har aldrig tänkt på det. Slutar jag släppa musik slutar jag helt, då blir det inga remixer och ingenting. Går det som planerat med mitt album, och den smäller som jag vill att den ska smälla så känns det som att detta kan vara ett nice avslut. Även om det egentligen inte ens har börjat. Jag är bara 25 år gammal och har minst 20 år kvar jag kan mangla. Så man vet aldrig. 

Det hade vart kul om jag kunde få mitt break nu så man kan få ta vara på den chansen och tala till folket. Jag är i ett känsligt sked just nu där jag inte håller tillbaka, jag säger vad jag känner och tycker. Det kan vara viktigt i tider som dessa. Så man kan tala för folk som kanske inte har en röst, sitta på en gala och kanske vinna ett pris och inte tacka Universal utan den ensamma grabben på skolgården som lyssnar på min musik varje dag. 

Såna småsaker som alla andra artister glömmer bort, ALLA! Lani Mo är för folket, alltid varit och kommer alltid att vara.

Skulle du säga att detta är det bästa du någonsin har gjort?
– Detta är absolut det bästa jag någonsin har gjort, jag utvecklas hela tiden. Går tyvärr inte så ofta till studion men jag går till studion när det är dags att gå till studion. 

Det känns som att som en kreativ person så jobbar man aktivt hela tiden ändå eftersom att det går runt i ens tanken konstant.
– Exakt! Jag är involverad i allt som har med min musik att göra, jag skriver mina egna texter, jag är med och regisserar mina egna musikvideos, jag skriver manus till mina musikvideos, jag är med och producerar min musik och är med och mixar min musik och jag känner att för varje gång jag har varit i studion så utvecklas jag.  

Hur många singlar kommer det att bli efter albumet?
– Hehe smart kille.
Jag är i fade med min producent, inte en allvarlig fade utan en broderlig fade. De vill inte att jag ska sluta, jag har säkert minst ett trettiotal låtar som hade kunnat slå ut de låtarna som jag har valt att ha med i albumet, smashtracks. Men jag vill inte att mitt album bara ska bestå av hitlåtar utan jag vill att det ska vara runt tre smashtracks och resten ska vara jag: Lugna låtar som är cool där jag berättar saker. Med de andra singlarna vet jag inte, enligt mig så kommer de aldrig komma ut, men enligt min producent så kommer de ut någon gång under sommaren.

Vem gillar du att göra låtar tillsammans med mest och varför?
– Jag älskar att göra musik med Matte Caliste. Det är han som har producerat hela mitt album också. Dels för att han är såpass talangfull och dels för han är den enda producenten jag någonsin har jobbat med och då menar jag genom hela a-laget alltså. Alla gör sig ett namn och blir nöjda med det, vilket leder till högmod. ”Jag är Sveriges bästa producent” o s v. Men Matte är inte sådär, han utvecklas konstant och är den enda producenten som jag jobbat med som inte har ett sound man kan sätta ett finger på. Han löser allt, och han har aldrig något intresse i dig på ett affärsmässigt sätt. Han är mer intresserad i den kreativa processen. Sedan så var han den enda så lyfte fram handen och ville jobba med mig back in the days.

När började du göra musik?
– Jag vet inte riktigt ens. I början var det inte så seriöst utan för skojs skull. Sedan en dag så var det uppe på Spotify. Inte riktigt bakom min rygg, men jag visste inte om det. Jag fick faktiskt reda på det av min polare som ringde upp mig och berättade det.

Du har tidigare berättat att mycket av din inspiration kommer ifrån din omgivning i Bergsjön, tror du att du hade hittat till musiken alls om det inte var för Bergsjön och alla saker som händer runt om kring där?
– Vore det inte för Bergsjön så hade jag aldrig hittat musiken. Det är Bergsjön som har format mig och gjort mig till den jag är. 

Vad är det viktigaste för att kunna lyckas inom musiken?
– Allt handlar självklart om i vilken skala du vill lyckas. Men vill du lyckas stort och komma långt så gäller det att vara driven och ha ett affärssinne. Exemplevis när folk frågar mig om mina guldkedjor med diamanter och feta klockor så frågar de bara: Var köpte du den? Vad kostade den? Inte vad gjorde du för att få den? Det är det jag tror är problemet hos många, de vill ha alla dyra saker men är inte redo att ”put in the work”.

Varför tror du att just du lyckades? Tips för en blivande artist?
– Ska jag vara helt ärlig vet jag inte, Som sagt handlar det om att vara drivande och smart. Exempelvis så när jag blev signad så tog jag ut ett förskott, många säger att man aldrig ska göra det men jag gjorde det i alla fall. Fast när jag gjorde det så gjorde jag det för att köpa en lägenhet som jag och mina polare fixade och gjorde fin och sedan sålde. Och för dem pengarna gjorde jag samma sak och sedan sålde jag den lägenheten och köpte mig två lägenheter.

Vad är dina planer framöver nu när du inte ska släppa ny musik?
– Det enda jag kan säga nu är bara en sak i taget.

TEXT: ISAAC RYDÉN | BILD: TONY HULTÉN

Previous post

Vanessa Liftig släpper ny singel

Next post

Lester med gäster blir show