Home»Nöje»Samtal med Gud – Mininöjet möter sin skapare

Samtal med Gud – Mininöjet möter sin skapare

0
Shares
Pinterest Google+

De flesta känner till den kristna guden (Jesus farsa), Islams Allah, Budhisternas alternativ med Buddha, vikingarnas Tor, Göteborgs Torbjörn Nilsson samt alla övriga andliga storheter. Konkurrensen är stenhård men nog börjar Marika Carlsson ta plats bland de allra största.

Jag träffade en till synes glad, härlig och varm Marika Carlsson i loungen på Posthotellet en varm höstdag i oktober. Människor skålade i bakgrunden, ett glatt sorl blandandes med doften av nymalet kaffe. Setupen var perfekt. Vi slog oss ner i varsin härlig sammetsfåtölj. Sedan öppnade jag intervjun med ett formidabelt magplask.

Som den moderna människa jag är, öppnade jag med en ironisk Game of Thrones-referens med en drake. Det skulle jag inte ha gjort. En av landets största komiker med den vassaste av tungor har knappt hört talas GoT. Sorlet tystnade i bakgrunden. Folk, inklusive Marika, slängde sig efter skämskuddarna och höll andan. BRA jobbat, Nikkilä Saxin…

För att rädda situationen och hålla den ironiska linjen frågade jag om hon följer ”humorserien” Riksdagen?
– Den följer jag bitvis. Men inte mer än gemene man. Läser ingress och rubrik. Försöker alltid ha någon dagsuppdatering. Många komiker hittar sin inspiration här men tyvärr inte jag. Jag måste gå igång på det jag skriver om.

Löfven var kul när han kom och jag kunde skoja om att han hade en ”ny på jobbet-skylt”. Kinberg Batra var också rolig eftersom hon är gift med min branschkollega David. Alla hade något skämt om detta då.

Just nu vill jag hitta ett skämt om Donald Trump för att jag är så trött på honom. Vi får mer rapporter om honom och USA än om det som händer på hemmaplan. Har han kepsen bak och fram hamnar det på löpet. Så nu börjar jag gå igång på honom för att jag stör mig. Jag vet nästan mer om Donald Trump än jag vet om min egen sambo. Annars är jag inte så mycket politisk komiker. Jag vill hellre lyfta fram sådant som händer i vårt samhälle.

Ni hade ju Nordiska Motståndsrörelsen som gick från ICA till ICA härom veckan. Sådana skämt ligger under paraplyet när jag kör.

Där var jag inne igen! Dialogen rullar och folk tjoar och tjimmar åter i bakgrunden. Skönt. Min förberedda fråga om ICA-promenaden satt som hand i handske. Våra journalister på stan hade nämligen hört från några av fanbärarna att Jimmy var tilltänkt att spela Marikas sidekick Satan på showen, men att han fick förhinder då han tydligen hade svårt att jobba med folk som har krulligt hår. Stämmer detta?
– Absolut! Framförallt ville ju Jimmie känna att han var bakom någon med rakt hår så att man ser honom. Mitt hår skulle täcka både hans ansikte och ego. Så jag tror att Jimmy skulle föredra en tyst timid blond sak som han fick vara bredvid.

Här kände jag att politik skapar starka känslor. Så istället för att förstöra denna goda stämning jag jobbat upp och måla fan, menar SD, på väggen svängde vi istället över till något mindre laddat. Nämligen religion.

Många känner till Marikas bakgrund och uppväxt. Men få känner till att det är hon som är GUD. Vad folk har letat. Varför valde hon att träda fram just nu?
– Jag behövde vagga in folk i tron att Gud var en vit man på ett moln. Anledningen är att effekten blir så mycket större när det kommer fram att det är en svart lesbisk kvinna. Väldigt många är glada över att ha fått reda på vem den rätta guden är. De har tackat mig. ”Äntligen, som vi har väntat”, har de sagt.

Jag fylls av en varm känsla av att hennes lärjungar och följare äntligen fått det de letat efter. I början var det tufft, men nu står en enad skara bakom denna fantastiska människa i hyllningskören. Även journalistkåren som annars kan vara väldigt kritiska.

Detta var jag givetvis nyfiken på att höra mer om.
– Hemligheten bakom detta är förmodligen ärlighet. Jag försöker inte spela något jag inte är. Det låter alltid så pretentiöst att säga så, men så är det. Sen är jag ju fantastiskt bra. Det får vi också ha med i bilden.

Nä, jag har fått både ros och ris för båda föreställningarna. Recensionerna för denna föreställningen är jättefina och det är fantastiskt.

Sen kommer det lite arga meddelanden från människor som tycker både det ena och det andra. Det blir nästan lite tragikomiskt ibland. Synd att dessa människor inte kommer och tittar på föreställningen. Det hade varit så roligt.

Jag hade vält dem med min charm, min humor, självdistans och min insikt att vi alla famlar efter någonting större än oss själva. Jag tror faktiskt inte de skulle vara så arga och negativa efteråt.

Visa ord. Vad kan vi då förvänta oss för predikan på väckelsemötet i Göteborg den 27:e oktober i år
– Jag kommer predika om att Göteborg är bäst!

Det är alltså en 30-sekundersshow?
– Nä, en timma och 30 minuter kommer jag prata om att flytta till Göteborg. Lämna aldrig Göteborg.

Nej, detta är ingen vanlig standupshow i den bemärkelsen. Jag har ett manus från A till Ö och jag har två tekniker, scenografi, dans och teknik. Det är saker som händer hela tiden. Jag kan faktiskt inte gå in och ändra mitt i, för då skulle mina tekniker få panik. Det är en stor scenshow jag bjuder på. Jag sjunger till och med.

Kontrasterna är stora vilket fick mig att tänka på min kära kollega Magnus “IQ” Lindström som kör mer mindre shower utan manus, tekniker, ljus och ljud och publik. Han kör mer omvänt.Jag skulle hälsa från Magnus förresten!
– Vad kul!

Vid det här laget nalkas vår intervjutid slutet, men om man ändå har audiens hos Gud kanske man ska slänga in några väl valda funderingar man haft ett tag. Så vilket är nästa i raden av budord?
– Skicka inte SMS på fyllan! En litet tillägg för att hänga med min tid.

Avslutningsvis tar jag tillfället i akt och ber om en tjänst. Som Marika kände till är IFK Göteborg i ekonomisk gungning, så jag passade på att be om ett lite tillskott samt ett SM Guld 2018 till stan.
– Jag kan givetvis lösa detta, men då vill jag ha lite saker tillbaka.

Sponsorplats? Loge?
– Nä, framförallt vill jag ha mer dyrkan än vad jag får just nu. Så om hela Göteborg dyrkar mig från och med nu så kommer jag att fixa allt du vill ha.

Då vet vi kära göteborgare. Börja dyrka denna fantastiska kvinna så får vi alla dansa vid Poseidon nästa höst! I alla fall alla blåvita.


FÖRESTÄLLNINGEN ’JAG ÄR GUD’ UPPFÖRS PÅ DRAKEN, FREDAG 27/10 KLOCKAN 19.30

TEXT: HENRIK NIKKILÄ SAXIN

Previous post

Tre snabba frågor - Danny Saucedo

Next post

Isabelle Falk Högström – fångar personliga minnen och mystik på duk