Home»Profiler»I huvudet på en taxichaffis

I huvudet på en taxichaffis

2
Shares
Pinterest Google+

– Jag tror att alla du frågar kommer säga att friheten är det bästa och så är det verkligen, det är inte bara någon klyscha. det blir liksom aldrig slentrian. Och man kan ta en tvåtimmarspaus om Sverige spelar VM, säger Patrik Buzleta.

Patrik har, likt många andra, inte riktigt lyckats ta sig ur den där charmen taxiyrket förtrollar en med när man väl kommit in i branschen. Han trivs bra med att köra taxi och har nu gjort så av och till i drygt fjorton år. Innan han satte sig i förarsätet var filmintresset i fokus och han pluggade både filmproduktion och drev eget filmbolag. Men det ligger på hyllan just nu.

– Yrket lockade och då var det rätt enkelt att ta taxiförarkort. Precis när jag tagit körkort gick jag en taxiförarkurs, men hade missat att man var tvungen att ha haft körkort i minst två år först. Så jag fick pengarna tillbaka, hem och plugga på, och så tog jag det sen direkt så fort jag fick, förklarar han.

Under karriären har han kört både i huvudstaden och här på landets framsida i olika utsträckning. Efter att ha jobbat natt heltid i elva år har han nu valt att trappa ner till att köra mestadels på helger. Man orkar inte lika mycket som när man var ung.

– Jag har prioriterat om helt enkelt. På en helg, fredag-lördag-söndag, kan man dra in tillräckligt för att klara sig bra. Jag värdesätter att ha några extra lediga dagar, säger Patrik.

DET OFÖRUTSÄGBARA LOCKAR

En dag är aldrig den andra lik när man är taxichaufför. I ett passagerarsäte hos Minitaxi kommer såväl gammal som ung, sjuk som frisk och välställda som barskrapade avlösa varandra. Många är pratsamma och delar gärna med sig.

– Dagarna är väldigt oförutsägbara och det lockar nog många. Man får träffa olika människor som pratar om allt möjligt. En vanlig fråga är ”vilka håller du på?” utan att ens säga vad det gäller. Jag kan ingenting om fotboll och brukar svara att jag blir glad när alla Göteborgslag vinner. Men då blir vissa bara sura istället, säger Patrik och skrattar.

”JAG BLIR GLAD NÄR ALLA GÖTEBORGSLAG VINNER”

PATRIK DEMENTERAR FÖRDOMAR

Friheten med att köra taxi är som sagt den där klyschan som blev sann. Men även om det ter sig simpelt att sitta och vrida på ratten åt det hållet kunden önskar, så finns det några egenskaper som kan vara bra att ha om det skall bli hållbart.

– Många tror att det är väldigt bösigt, men folk är trevligare än man tror. Men så har ju vi människor en konstig inställning till livet. Man kan ha nittionio trevliga kunder och när det då kommer en otrevlig tänker man att man aldrig mer vill köra igen. Så man får försöka tänka sig in i vad för situation den personen kanske är i och aldrig ta åt sig eller ta något personligt, säger Patrik.

En vanlig fördom är att det händer mer hemskheter än vad det faktiskt gör. De flesta av de med många år bakom ratten har aldrig varit med om något nämnvärt, men trots det flödar många förutfattade meningar om branschen.

– Man kan aldrig se på någon hur den kommer vara baserat på hur den ser ut eller vad den har på sig för kläder.

Men när han eller hon sätter sig i bilen så kan man alltid avslöja personen på kroppsspråket. Jag kan direkt dementera att det har att göra med hur någon ser ut.

– En annan stor missuppfattning är att fulla människor skulle vara mer otrevliga. Ofta är det nästan tvärt om. Dom som är otrevliga när dom är nyktra är det när dom är fulla också, säger Patrik.

MAN KOMMER ALLTID TILLBAKA

Patrik kan absolut rekommendera taxiyrket, men betonar att det är väldigt viktigt att man tar hand om sin kropp. Fördriver man dagarna med att sitta ner tar det på både axlar, rygg och hjärta i längden.

– När man väl är inne i branschen är det svårt att ta sig ut. Det är kul att när det är mycket att göra och man saknar det efter ett tag. Många har utbildat sig till annat och börjat jobba med det, men så hör man dom komma tillbaka tillslut ändå. Taxichaufförer är speciellt folk.

EN TAXICHAFFIS HAR FÖRMODLIGEN SETT OCH VARIT MED OM MER ÄN DE FLESTA PERSONER. TAXI CONFIDENTIAL BERÄTTAR OM MER ELLER MINDRE RUMSRENA HÄNDELSER SOM UTSPELAT SIG I EN TAXI.

Patrik har kört länge och träffat många trevliga kunder under åren men en har etsat sig fast lite extra hårt. Han målar upp bilden, och kanske lukten, från en som tur är annorlunda händelse som utspelade sig en sommardag för ett antal år sedan:

– Den roligaste körningen jag någonsin haft var när jag hämtade upp en gubbe på centralen som tydligen hade problem med magen. Nu vet jag inte vart han hade åkt ifrån, men han hade i alla fall suttit och hållit sig hela vägen hit. När han kom in i bilen så satte han sig direkt på en kudde och bad mig veva ner alla rutorna. Som tur var så var det sommar. Sen så satte han sig och pruttade som bara den på kudden hela vägen. Jag tycker det var väldigt omtänksamt att sätta sig på kudden i alla fall. Det var en hyffsat lång resa och den definitivt roligaste körningen jag varit med om.

TEXT: ANNA REIN BILD: FREDRIK STRÖMBERG

Previous post

Beauty med Linda Beronius

Next post

GBG Wrestling - Action som får dig på fall