Home»Profiler»En man av hjärtat återvänder till Göteborg

En man av hjärtat återvänder till Göteborg

0
Shares
Pinterest Google+

Det är få svenska artister förunnat att vara kända under sitt smeknamn. Per Malte Lennart Jonsson har varit ”Plura” i folkmun under hela sin snart 50-åriga karriär och vi har kunnat se honom i rutan som allt mellan släktforskare och kock. Men musiken har alltid varit stommen i hans skapande. Mininöjet träffade honom för att prata om hans nya show och kolla vad som ligger i grytorna.

VARIFRÅN KOMMER NAMNET PLURA?
– Jag hade precis börjat femte klass och bara efter några lektioner kommer rektorn in med en ung man som hette Per Stenström men kallades för ”Sassa”. Han hade varit så dålig i skolan att han fick gå om femte klass.

En sådan där kille som var duktig på alla sporter, en naturlig ledare alltså. Han började kalla mig för ”Plura”. Snart gjorde alla kompisarna det också. Och lärarna.

Så en dag många år senare när jag satt och signerande plattor i en skivaffär såg jag en bekant figur närma sig. Det var Sassa. Jag passade på att fråga honom om hur han kom på namnet. Han svarade ”jag tyckte att du såg så plurig ut”.

Jag hann inte fråga honom om vad det betyder, men i efterhand har jag fått förklarat att det är en norrköpingsk version av klurig. Bara mina föräldrar envisades in i det sista med att kalla mig vid mitt riktiga namn Per.

DÅ HAR VI KOLL PÅ NAMNET. VARIFRÅN KOM MUSIKINTRESSET?
– Det kom nog från radion. Jag började bli musikaliskt medveten någon gång på 50-talet. Då spelades sjömanssånger a la Harry Brandelius hela tiden. Men det var nog först i början på 60-talet då jag hörde The Rolling Stones som det hände något på riktigt. Minns inte om det var It’s all Over Now eller Tell Me som kom ur transistorradion. Reaktionen var ”Vad fan är det här?!? Vad häftigt”. Sedan kom hela vågen med engelska band. Yardbirds, The Small Faces, The Beatles, The Kinks, The Hollies och alla de andra. Då stod man med ett badmintonracket framför spegeln och ville vara med.

Jag fick en gammal gitarr av min mor, en Levin. Jag fick också en ackordbok och en sångbok med Evert Taubelåtar. Efter lite byteshandel kom jag över en elgitarr och då kunde man börja väsnas i källaren och på fritidsgårdar med brorsan och kompisarna.

MINNS DU VAD FÖRSTA BANDET HETTE?
– Vi bytte ju namn en gång i veckan, men ”Streaming Philosophy” var ett tidigt namn. ”Finns Dirt Blues Band” var ett annat namn. Och ”Borkum Riff”, efter en piptobak. Men sen blev det allvar när brorsan och hans polare skulle göra en soaré på läroverket. De frågade om jag ville vara med. Jag minns hur tagen jag blev av dramatiken när ridån gick upp. Då blev jag biten av scenen.

Sen flyttade vi till Stockholm och fick skivkontrakt och släppte några plattor.

HETTE NI ELDKVARN DÅ?
– Första skivan hette vi ”Piska Mig Hårt”. Det gick väl sådär. Så efter två år, runt 1976, bytte vi namn till ”Eldkvarn”.

VARIFRÅN FICK NI DET NAMNET?
– Eldkvarn var Sveriges första ångdrivna kvarn. Den låg där Stadshuset ligger idag. Den brann ner 1878 under en vecka. Det var ett folknöje att gå och titta på branden. Därifrån kommer uttrycket ”Jag har inte haft så roligt sedan Eldkvarn brann”.

VARFÖR JUST DET NAMNET?
– Skivbolaget tyckte att vi skulle ha ett namn med Stockholmsanknytning. Det var väldigt viktigt för dem att vi var ett ”Stockholmsband”. Men det där har ju ändrat sig. Sen skulle man vara Göteborgsband och Umeåband och Eskilstunaband. Det har gått trender i varifrån man ska komma.

SEN BRÖT DU UPP FRÅN ELDKVARN OCH KÖRDE SOLO.
– Ja, jag kom efter ett tag till insikten att jag var klar med bandet för tre år sedan. Så jag meddelade bandet. Ett liv lades åt sidan. Jag hade visserligen släppt första soloplattan 1993, men 2015 la vi ner Eldkvarn på riktigt efter 44 år.

Ungefär vid den tiden ringde Blixten och frågade om jag ville göra en scenföreställning baserad på mina låtar. Det blev ”En Man av Hjärtat”. I juni börjar jag köra den på Kajskjul 8 i Göteborg. Jag skrev nog åtta manus och efter att regissören Hugo skalat av det han tyckte var ovidkommande och som inte skulle funka på en scen hade vi en föreställning. Det blev någon form av gondolresa genom mitt liv med Mauro Scoccos förinspelade som gondoljär.

Plura utanför Kajskjul 8.

DU SKREV OCKSÅ EN BOK, RESA GENOM ENSAMHETEN.
– Det finns en del gemensamt innehåll i föreställningen och boken, ja.

KÄNDE DU MAURO SEDAN TIDIGARE?
– Vi har hängt ihop ett bra tag och även gjort en hel del TV tillsammans. Han är min bästa kompis, även om vi inte umgåtts så mycket på senare tid. Jag har ju flyttat ut på landet. Men jag kan prata med honom om vad som helst.

DU VAR VÄL MED I NÅGON AV DE FÖRSTA SÄSONGERNA AV SÅ MYCKET BÄTTRE OCKSÅ?
– Ja, med Di Leva, Petter, Lasse Berghagen, Lill Babs, Christer Sandelin och Petra Marklund.

VAR DET EN NYTÄNDNING?
– Nja, vi visste ju inte riktigt vad vi hade gett oss in på. De hade svårt att få ihop artister till programmet och alla skivbolag sa att ”det här kan bli riktigt dåligt”. Så jag tackade nej tre gånger. Men de höjde arvodet hela tiden. Tredje gången var det så mycket pengar att jag ringde Mauro. Det blev tyst i luren och sen sa han ”för så mycket pengar skulle NÄSTAN jag kunna göra det”. Han har vägrat i alla år och kommer nog aldrig att vara med.

Ingen visste vad det skulle bli av programmet, varken vi eller producenterna. Därför blev det en viss nerv i den första säsongen som jag tycker saknas i de senare produktionerna. De är mer beräknande för plötsligt ville ALLA vara med.

Vi som var med i Så Mycket Bättre fick galet mycket uppmärksamhet. Vårt skivbolag slängde ihop en samlingsplatta, The Best of Eldkvarn och den sålde dubbel platina. Det mesta vi sålt någonsin.

KÖK MED MAURO KOM VÄL INNAN SÅ MYCKET BÄTTRE? DET VAR VÄL OCKSÅ EN STOR SUCCÉ?
– Jag hade fått många förfrågningar om att göra ett matprogram eftersom folk vet att jag gillar att laga mat, men det blev aldrig något av dem. Så det var faktiskt Mauro som fick frågan av ett produktionsbolag. Han blev visst erbjuden att göra vilket TV-program han ville. Mauro ringde mig och frågade om vi inte skulle göra ett matlagningsprogram på riktigt. Formatet valsade runt hos alla TV-bolag i landet och till sist hade TV8 skrapat ihop tillräckligt med pengar och hade råd att göra det. Sen flyttades formatet upp till TV3 och då ville inte Mauro vara med längre. Vi körde totalt tre säsonger i mitt kök. Sedan blev det Spanien, Sicilien och Istanbul. Det har också blivit Pluras Jul, men det var med ett annat produktionsbolag.

HAR DU NÅGON FAVORITRÄTT SOM DU ÄLSKAR ATT LAGA?
– Bläckfisk i alla dess former! Titiyo, min sidekick på Sicilien och i Istanbul, älskar också bläckfisk. Vi lagade det flera gånger även när kamerorna var avstängda.

NÄR ÄR DET DAGS FÖR SHOW I GÖTEBORG I APRIL. HAR DU VARIT MYCKET I STAN TIDIGARE?
– Är Påven religiös? Givetvis har jag det.

VAD ÄR DET BÄSTA MED GÖTEBORG?
– Inte vädret i alla fall. Människorna, sättet ni pratar med en. Melodin i rösten. Jag gillar även att promenera i stan och älskar givetvis er närhet till havet med fisken och skaldjuren.

HAR DU NÅGOT FAVORITHAK?
– Några stycken. Kometen och Gabriels i Feskekörka. Har jag tid käkar jag alltid på Gabriels och kollar in all fisk och skaldjur samtidigt. Elite Park är mitt favorithotell. Och Jonsborgs kiosk givetvis.

FAVORITGÖTEBORGARE DÅ?
– Håkan Hellström. Jag var nog en av de första som gillade honom.

VAD HÄNDER NÄR DU ÄR KLAR MED SHOWEN?
– Vi ska ut på turné med min sons band. Han är kapellmästare. Vi har inget namn än. Vi kommer att spela med Nationalteatern på Trädgårn i slutet av juni.

VAD SÄGS OM NAMNET ”PLURAL”?
– Haha. Göteborgshumor.

BLIR DET NÅGOT MER PLURAS KÖK?
– Inte på ett tag, men jag och Mauro har pratat om att köra en sista säsong. En grand final där vi gör det helt efter eget huvud. Då kan man ta med folk man känner istället för de som råkar vara jättepopulära för stunden. Det kan givetvis bli bra med populärt folk ändå, exempelvis var Henrik Dorsin grym i Spanien. Men vissa säger ju knappt flaska och då blir det inget bra program.

BLIR DET NÅGON MER MUSIK?
– Ja, tanken är att jag ska skriva lite nya låtar. Bandet vill gärna ge ut en platta och jag kommer att arbeta med det.

INTERVJU: MAGNUS ’IQ’ LINDSTRÖM TEXT: FREDRIK OLSSON BILD: FREDRIK STRÖMBERG

 

Previous post

Tora Vinter släpper ny musik

Next post

Energifyllda behandlingar för kropp och själ