Home»Profiler»Ruben Östlund – underdogen har blivit folkkär

Ruben Östlund – underdogen har blivit folkkär

0
Shares
Pinterest Google+

Ruben Östlund är filmregissören från Styrsö som verkligen har satt Göteborg på kartan. Efter flera uppmärksammade filmer har han nu slagit igenom med dunder och brak i resten av världen med sin senaste film ”The Square” som har gett honom massor med priser. Och nu har han även fått den finaste titeln av dem alla, Årets Göteborgare. Mininöjet var närvarade när Ruben Östlund blev utsedd till Årets Göteborgare i Nordstan och fick en liten pratstund med honom. Precis som vid galorna i Cannes och Berlin fick Ruben Östlund tillfälle att dirigera publiken i sitt patenterade ”primal scream of happiness”.

DU BLEV PRECIS UTSEDD TILL ÅRETS GÖTEBORGARE 2017, HUR KÄNNS DET?
– Helt ärligt så var det faktiskt en kluven upplevelse. Jag gillar ju att provocera, och då vill man inte bli så folklig. Men så kanske alla som håller på med konst och film tänker. Man vill ju alltid se sig som ”lite underifrån” och plötsligt när man blir Årets Göteborgare får man omvärdera sin roll, och det känns ju lite jobbigt.

Samtidigt ger denna titel mig möjlighet att prata om saker jag är intresserad av och därför tänkte jag att vi skulle prata mer om det här projektet med att flytta Kopparmärra – det tycker jag är jättebra.

Du vet han Karl IX som står vid Kungsportsplatsen, han har ju en son som står staty på Gustav Adolfs Torg. Vår idé är att skapa ett projekt som heter ”Pappa kom hem”. Vi tar Karl IX och flyttar honom till Gustav Adolfs Torg. På den lediga ytan där Kopparmärra stod på Kungsportsplatsen bygger vi en ruta som ska påminna oss om humanistiska värderingar. Jag tror att detta verkligen är något bra för Göteborg. För det första kommer vi att skapa en turistattraktion eftersom vi reducerat två stora krigarkungar till pappa och son. Som turist i Göteborg är man ju bara tvungen att ta en bild på detta. Dessutom får vi ju också en plats som ska påminna oss om humanistiska värderingar och det visar även att staden är en plats där vi kan förändra någonting. Staden är inte en fast plats där allt är permanent, utan staden är en plats som vi kan utveckla som vi vill. Jag tror att det är viktigt att vi jobbar för att påminna oss om att vi kan lita på och ta ansvar för varandra. Därför är ”Pappa kom hem” ett sådant bra projekt och jag hoppas att ni på Mininöjet nu hjälper mig. Vi får väl ha en folkomröstning om vi ska genomföra detta i Göteborg eller inte.

VAD VAR TANKARNA BAKOM ”RUTAN”?
– Det vi siktade på med ”The Square” var ett innehåll som vi tyckte var viktigt. Vi ville att den skulle vara vild, underhållande och spännande.

“Jag tycker att centrum för film ska flyttas från Hollywood till Göteborg.”

DU HAR NYLIGEN FÅTT FLER UTMÄRKELSER FÖR FILMEN THE SQUARE, EXEMPELVIS GULDPALMEN I CANNES – DET FINASTE AV ALLA FILMPRISER. PÅ EFA, EUROPEAN FILM AWARDS I BERLIN VANN THE SQUARE PRISER I SEX KATEGORIER, BL A FÖR BÄSTA REGI, MANUS OCH BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL. SNART ÄR DET DAGS FÖR OSCARSGALAN DÄR THE SQUARE ÄR NOMINERAD FRÅN SVENSK SIDA. MEN ÄR DESSA UTMÄRKELSER STÖRRE ÄN ATT BLI UTSEDD TILL ÅRETS GÖTEBORGARE?
– Nej absolut inte, att bli utsedd till Årets Göteborgare slår högst av allt!

VAD BETYDER DESSA PRISER FÖR DIG?
– De här priserna kommer att hjälpa till med min nästa film, ”Triangle of sadness” som kommer att ge en rejäl känga till skönhets- och modeindustrin. Inom skönhetsindustrin talar man ofta om en bekymmersrynka mellan ögonen som är formad som en triangel. Den uppstår när man har haft många problem som man har oroat sig över, och den är ett problem i sig för de som lever på sina utseenden Men i dag går ju sånt att få bort med botox på femton minuter. Det utgår jag ifrån. Filmen blir en betraktelse över skönhets- och modeindustrin, och på utseendet som ekonomiskt kapital.

VI BACKAR LITE I TIDEN. HUR BÖRJADE ALLT EGENTLIGEN? DU ÄR VÄL URSPRUNGLIGEN FRÅN GÖTEBORG?
– Ja, jag är från Styrsö från början och allt började just på Styrsö med att jag filmade surfning. Sedan blev det skidor. På Styrsö fanns en man som hette Krister Karlsson som var en eldsjäl inom film. Han såg till att jag hade tillgång till kamera och fick lära mig om hur man gör när man filmar m m. Sedan sökte jag till Filmhögskolan i Göteborg, som då låg vid Linnéplatsen. Jag kom in andra gången jag sökte, och där hade jag en lärare som hette Kalle Boman som faktiskt hindrade mig från att hoppa av skolan. Jag var oerhört missnöjd med en uppgift jag hade gjort. Det kanske låter lite drastiskt, men jag kände nästan så. Efter skolan lämnade jag det där med skidfilmer och började göra fiktionsfilm istället.

DU HAR MED EN HEL DEL HUMOR I DINA ANNARS GANSKA ALLVARLIGA FILMER
– Jag ser ingen motsättning i det. Jag tycker man kan göra en liknelse med stå-upp-komiken, väldigt situationsbaserad komik där man använder sig av någon slags komisk tragedi liksom.

VEM ÄR DIN FAVORITGÖTEBORGARE?
– Uuuuh, nu måste jag tänka. Jag tycker att det var kul att Pia Sundhage blev Årets Göteborgare. När hon var med och tävlade i VM i USA blev hon inbjuden till Obama i Vita Huset och tackade nej till det. Hon blev inte smickrad utan tog istället en politisk hållning som gjorde att hon tackade nej och där finns, vad ska man säga, nån slags kurage när man står upp för de värderingarna man har och inte viker sig. Sådan tycker jag att en riktig göteborgare ska vara.

KOMMER DU ATT FLYTTA UTOMLANDS OCH FORTSÄTTA JOBBA INOM FILM, T EX TILL HOLLYWOOD?
– Nej jag tycker att centrum för film ska flyttas från Hollywood till Göteborg!

FAKTA: RUBEN ÖSTLUND

NAMN: Claes Olle Ruben Östlund
ÅLDER: 43 år
YRKE: Filmregissör, manusförfattare, professor i filmisk gestaltning vid Akademin Valand film.
FAMILJ: Döttrarna Hilda och Alva, flickvännen Sina Görtz.
BOR: I lägenhet i centrala Göteborg.
KARRIÄR: Långfilmsdebuterade 2004 med Gitarrmongot. Har sedan dess gjort långfilmerna De ofrivilliga (2008), Play (2011), Turist (2014) och The Square (2017).
AKTUELL MED: Kommande filmen Triangle of Sadness.

TEXT: MAGNUS ’IQ’ LINDSTRÖM BILD: NICKE JOHANSSON

Previous post

Odla den senaste trenden

Next post

Sommarens badmode för sjöjungfrur