Home»Profiler»Thomas Järvheden

Thomas Järvheden

Musikalisk clown som fruktar tomten

0
Shares
Pinterest Google+

MININÖJET HAR HAFFAT MULTIARTISTEN THOMAS ”JÄRVEN” JÄRVHEDEN FÖR EN LITEN PRATSTUND NÄR HAN ÄR I VÄXJÖ KONSERTHUS OCH JULSHOWAR.

HEJ THOMAS, VAD HAR DU FÖR PROJEKT PÅ GÅNG?
–Jag är ju lustdriven, så ibland får jag lust att hitta på annat än standup och musik. I år släppte jag en bok där jag samlade och kommenterade det roligaste som skrivits på sajten Familjeliv.se. ”Hjälp vad ska jag göra av räkorna?” heter den.
–Musiken är ett ständigt pågående sidoprojekt. Det har liksom smugit sig på, men nu streamas mina låtar 250 000 ggr/mån på Spotify. Kanske blir det en renodlad musikturné nån gång. Men just nu är den konkreta planen att skriva klart en föreställning som heter ”Så mycket sämre” där jag gör om andras låtar till roliga (och kör standup). Den har nog premiär i höst.

VARFÖR BÖRJADE DU MED STAND-UP?
– Man höll ju på hela skoltiden, men det var inte förrän kollegorna på mitt kontorsjobb sade att jag borde testa standup som jag på allvar började kolla upp det. Det var 1997.
När jag var RIKTIGT liten tyckte jag clowner var roliga så det funderade jag nog också på att bli. På ett sätt fick jag ju rätt. Eller på två sätt, jag är ju någon slags musikartist också när jag tänker efter.

DE FLESTA AV DINA EGNA LÅTAR ÄR JU OERHÖRT HUMORISTISKA, VAD SKULLE HÄNDA OM DU SKREV LITE MER SERIÖSA LÅTAR?
–Robert Broberg och Magnus Uggla kunde blanda humorlåtar och allvarliga låtar (vilket jag uppskattar). I dagens mediabrus tvingas man nästan hålla sig till EN tydlig grej för att slå. Men nån gång ska jag nog släppa en renodlad platta med seriösa låtar. Mest för att de inte ska bli liggande i byrålådan. Men kanske då under pseudonymen Kärvheten, som jag redan använt när jag smygsläppt lite enstaka låtar förr – bla en låt som heter Kär i Göteborg, det kan ni kolla upp, alla ni hundratusentals som läser detta)

TYCKER DU OM JULEN?
– Jag har ju fullt av småbarn nu för tiden så julen blir ju inte riktigt den där fridfulla, lugna högtiden. Man blir halvt utbränd så fort förskolan stänger mer än en vecka, så nej – just nu är jag inte överförtjust i julen.

HUR FIRAR/GENOMLIDER DU JULEN DÅ?
– Vi är hos frugans släkt i Skåne vartannat år och vartannat år är vi med min släkt hemma hos oss i Stockholm.

VAD ÖNSKAR DU DIG MEST AV ALLT I HELA VÄRLDEN I JULKLAPP?
– För egen del? Svårt alltså. Men jag har sett en ny sån där upplevelsegrej där det blåser luft nerifrån i ett enormt rör och det gör att man liksom svävar i röret, skithäftigt, DET vill jag göra!

ÄR DU RÄDD FÖR TOMTEN?
– Jag brukar ju alltid bli jag som får vara tomte. Men iofs, ibland blir jag nästan rädd för mig själv så – ja – jag är nog rädd för tomten!

Text: Magnus “IQ” Lindström

Previous post

Tre snabba frågor - Niklas Strömstedt

Next post

Aveqia