Home»Nöje»Thomas Liedström släpper eget – Ulf Malmros punkcoach albumdebuterar

Thomas Liedström släpper eget – Ulf Malmros punkcoach albumdebuterar

1
Shares
Pinterest Google+

Musikaliske mångsysslaren Thomas Liedström har jobbat med musik i hela sitt liv. Tidigare har han spelat tillsammans med flera mindre band och hjälpt andra artister att komma ut med sin musik. Nu tar han klivet och släpper eget med plattan ”Kapitel 8”.

Thomas Liedström har skrivit allt material till albumet och beskriver det som en summering av en lång promenad och spännande resa som bandartist.
Thomas slog igenom redan som tonåring och nådde singeltopplistans tolfteplats med låten ”Vår Stad”. Framgången bar med sig turnerade som förband till Ebba grön under ”Kärlek och Uppror”. Därefter har han värmt upp för både Mikael Wiehe och Phil Lynott samt spelat med ett antal mindre band. Han har enligt egen utsago gjort någonstans mellan 500-600 konserter.

Toner i blodet
Alingsåssonen Thomas Liedström har musiken i arvsmassan. Han växte upp i ett musikerhem som lika gärna kunde ha varit en loge på folkets park. Pappan var kapellmästare för ett band som kompade storheter som Sonya Hedenbratt, Git Gay, Umberto Marcato, Sture Åkerberg och Josephine Baker.

Krokig väg till släppet
Albumdebuten med Kapitel 8 är det senaste i en lång rad av musikaliska projekt. Thomas har tidigare jobbat på skivbolag, varit turnéläggare, bandmusiker, promotat artister som Laleh och José Gonzalez, och hoppat in som musikjournalist i USA då han bland annat intervjuade Tommy Ramone och skrev reportage om Sun Records i Memphis Tennessee. Dessutom har han hunnit med att vara VD på Music Factory, en musikplattform för nästa generations låtskrivare och producenter och kulturchef i Skaraborgs kommun och i Kristinehamn. Då bodde Thomas i Gustaf Frödings hus.

– Jag har väl hunnit med att gör det mesta inom musikbranschen, så det var på tiden att jag släppte en egen platta också. Det var Frödings ande som sa åt mig att släppa fram skaldegenskaperna, skrattar Thomas.

Kapitel åtta av tolv.
Den nya plattan ”Kapitel 8” finns på Spotify och har spelats in tillsammans med en riklig ensemble musiker. Bandet ”Liedström & Co” består av tiotalet artister, bland annat fyra gitarrister. Titeln syftar på hans egen karriär.
– Jag gör den här plattan för mig själv och jag är väl ungefär på kapitel åtta av tolv i livet, för jag hoppas bli ca 90 år, utvecklar Thomas.

Punkcoach vid Tjenare Kungen
Under karriären inom kultursektorn har Thomas Liedström hållit en kurs med namnet ”How to act on stage”. Detta koncept väckte regissören Ulf Malmros intresse och Thomas blev anlitad som ”Punkcoach” under inspelningen till filmen ”Tjenare Kungen” som handlar om ett punkband i början av 1980-talet.

– Jag gjorde en del förregi åt Malmros, bland annat huvudrollerna. Om man inte kan lira punk, får man i alla fall se ut som att man kan det. Att man har attityden och kroppsspråket. Roligast är nog att jag står med i eftertexterna med just titeln ”Punkcoach”, avslutar Thomas.

Liedström & Co spelar i Karlstad 24 februari och på Pustervik 3 mars.

Text: Magnus IQ Lindström

Previous post

Ät opp blomsterlandet!

Next post

John Kluge - tenoren som fattade penseln