Home»Prylar»Svensk uppfinning som lever kvar

Svensk uppfinning som lever kvar

0
Shares
Pinterest Google+

Träsparkar är ett traditionellt färdmedel som funnits i Sverige under många år. Vansbro Sparkfabrik heter företaget som har tagit vara på hantverket och bygger sparkar enligt gammal svensk sed.

Visste du att sparken är en svensk uppfinning som funnits i Sverige sedan 1800-talet? Det klassiska färdmedlet hade sin storhetsperiod under 1940-talet, strax innan bilen kom. Men än i dag produceras sparkar i Vansbro Sparkfabrik och fraktas till återförsäljare i alla delar av landet, samt Nordamerika, Danmark, Tyskland och Norge.

Eljan Bertilsson köpte företaget för tretton år sedan och driver Vansbro Sparkfabrik idag tillsammans med MattiasWindahl. Monark var en av tillverkarna och de flyttade 1986 tillverkningen till Vansbro. De sålde den 1994 till en familj som Eljan Bertilsson köpte fabriken av 2002.

Lite unikt är det idag endast är Vansbro Sparkfabrik tillverkar gammaldags träsparkar i Sverige. Under ett normalår tillverkas mellan 5000 – 8000 exemplar. Som mest har fabriken tillverkat 15 000 under ett år.

Eljan Bertilsson berättar att träsparkar är ett klassiskt färdmedel som passar alla personer som vill kunna ta sig fram enklare.
– Det är roligt att åka spark och dessutom ett bra träningsredskap och stadigt stöd, säger han.

GEDIGET ARBETE
Vansbro Sparkfabrik har tre anställda, men vid högsäsong får de anställa ett par personer till. Under somrarna står björkträt som sparkarna byggs av och lufttorkar. Fram till ca 1910 var även medarna i trä.

Den första sparken med stålmedar var Orsasparken och den lanserades 1909 och producerades av Erik Timander och Anders Bertas i Orsa.
– Under hösten tillverkar vi alla trädetaljer här på vår fabrik, det är mycket hantverk, säger Eljan Bertilsson.

Nu väntar man bara på att snön ska komma så att fler i södra Sverige även ska kunna få nytta av sparken. Vanligtvis är det som mest att göra i fabriken såhär års.
– Nu runt jul har vi riktigt mycket att göra, säger han.

TILLBEHÖR
Vansbro Sparkfabrik är ensamma om att tillverka och erbjuda ett stort utbud av sparktillbehör. Eljan Berilsson berättar att om man kompletterar sparken med plastmedar i olika bredd kan man utan problem åka spark på skare eller i skoterspår. Även problem vid nysnö och lätt sandning kan lösas med plastmedarna. Företaget säljer också en sparkplog som man till exempel kan ploga gången till postlådan med, samt en barnbygel som gör det enklare att skjutsa barn på ett säkert sätt. Det finns också en hopfällbar variant som man kallar Dalasparken.

För tillfället arbetar Vansbro Sparkfabrik med att framställa en tillsats som ska göra sparkanvändning på sommaren enklare. Redan nu kan man komplettera sparken med en 6-hjulssats för att kunna åka på barmark. Dessutom är deras sparkar är mycket miljövänliga, eftersom de är helt återvinningsbara.
– De drivs ju även på det mest miljövänliga sättet: som apostlahästar, säger han.

WWW.VANSBROSPARKFABRIK.SE

TEXT: ANNA REIN BILD: VANSBRO SPARKFABRIK

Previous post

Recension: Trollbunden av Klabbes Bank

Next post

Unika resor som du inte trodde fanns