Home»Resor»New York City

New York City

0
Shares
Pinterest Google+

”KÄRT BARN HAR MÅNGA NAMN” SÄGS DET. I SÅ FALL ÄR NEW YORK MITT BARN OCH BÅDE KÄRLEKEN OCH NAMNEN ÄR OÄNDLIGA.

Vill man ha lugn och ro, ligga stilla och koppla av kan man sluta läsa ungefär nu. New York är högt tempo, oförutsägbart och intensivt. Alla har vi nästan redan upplevt staden via filmer och serier men att i realitet vandra på stadens gator inbringar något av en romantiserad och rofylld förnimmelse inombords. Brooklyn, Queens, Staten Island, Bronx och Manhattan, där har du New Yorks fem stora stadsdelar. Alla unika på sitt sätt, men den sistnämnda är definitivt stadens kärna med nästan alla sevärdheter.

LÄR KÄNNA MANHATTAN

Frågan är inte vad man gör på Manhattan, utan snarare vad man vill göra? Ta dig tiden att bara vandra runt och ta in alla sinnesintryck, jag kan lova dig, de är många. Manhattan är omfattande och stort men ändå litet nog att man ska kunna bekanta sig med stora delar till fots. Tunnelbanan fungerar bra, men jag kan rekommendera att man hellre vinkar in en världskänd ”yellow cab”. Veva ner rutan, du vill inte missa stadens alla ljud, impulser och do er.

Manhattan är indelad i olika distrikt. Varje distrikt har sin särskilda signatur på stil och beteende. Allt ifrån anspråkslösa Harlem i norr med bra käk och en av världens kändaste scener i Apollo Theater, där man på plats ha legender som Michael Jackson, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Elton John, Prince och många fler.

De flesta turister dras till området kring Midtown. Times Square med sin otroliga belysning och människor från världens alla hörn, Empire State Building, Rockefeller Center och vackra Grand Central Station hittar du alla i detta område. Vår favorit under vistelsen måste ändå varit området kring Soho och Tribeca. Mängder med restauranger och caféer, grym shopping och en aktiv livsstil. Soho är det området i Manhattan som genomgått störst gentrifiering de senaste årtiondena och en enklare hyreslägenhet med ett badrum och kök kan kosta runt otroliga 4000–6000 dollar i månaden!

SEVÄRDHETER PÅ MANHATTAN

För den som söker upplevelser åt det något mer turistiga hållet finns även här ett brett utbud. Någon gång under vistelsen bör du definitivt hitta en spot där du kan avnjuta stadens fantastiska skyline. Ett alternativ är att Staten Island Ferry där man även på behagligt avstånd kan skåda Frihetsgudinnan samtidigt som man ser staden i sin helhet. Ett annat alternativ är att vandra på klassiska Brooklyn Bridge, ett tips är att göra det tidig morgon kring soluppgång.

Ta gärna en promenad kring Ground Zero och titta på de otaliga minnesmonumenten på plats. Jätteskyskrapan One World Trade Center, är ett fantastiskt bygge och USA:s och en av världens högsta byggnader! Vill man få en 360 vy över staden så rekommenderas starkt att man tar sig upp på Rockefeller Center. Vackra Central Park är ett måste! En New York oas mitt i den galna stadshysterin. Ett sista tips: SE EN BROADWAYSHOW! Vi talar om en av världens största musikal- och showscener, missa inte chansen att se en show i yttersta världsklass!

VART SKA MAN ÄTA?

Bästa tipset är att testa sig fram! Utbudet är ofantligt och det enda man kanske bör undvika är restauranger kring Times Square eller andra ”alltför turistiga” ställen. Servicen är i regel mycket hög överallt och du förväntas dricksa rejält. Mellan 15–20 procent är standard. Testa gärna att smita in på diverse ”food markets” som man hittar lite varstans, även en deli sandwich kan kittla smaklökarna.

MININÖJET REKOMMENDERAR

 • Club A Steakhouse – Fantastiska kötträtter. Vill man ha något utöver det vanliga så ta deras Prime Porter- house. Helt utsökt!
  240 E 58th street.
 • Red Rooster– Vår alldeles egna Marcus Samuelssons restaurang i Harlem har fullständigt tagit staden med storm. En favorit, även bland New Yorkborna. Häftig och varierande meny. Väl värt ett besök
  310 Lenox Avenue, mellan 125th och 126th street.
 • Comfort Diner – Denna pärla hittar du i Midtown området. Ett klassiskt hak som serverar frukost hela dagarna. Stora portioner och härlig personal. Fantastiskt utbud av amerikanska pannkakor.
  214 E 45th street.
 • Ken & Cook – Mitt i myllret av alla restauranger och caféer i Soho hittar du denna skönhet. Hit hittar mestadels en ung klientel som vill ta del av en fräsch meny eller starta utekvällen med goda drinkar.
  19 Kenmare street.

UTELIV

Vad finns det att säga om utelivet i staden som ibland går under världens huvudstad. Jo, att utbudet är närmast overkligt. Här känner man verkligen på legenden om att staden aldrig sover. Oavsett om du vill ta en drink i bohemiska Soho eller dansa loss med kändisar kring Meatpacking district i de sydvästra delarna av Manhattan finns det alltid något som passar just dig.

 • Buddakan – Sydostasiatisk fusion mat med drinkar i världsklass. Buddakan är en av New Yorks trendi- gaste restauranger/lounger. Boka bord! Det är alltså kö på utsidan för att få gå in och sedan stå i kö på insidan … bara för att få hänga i baren.
  75 9th Avenue.
 • PHD Roo op Lounge – Bekräftar alla romantiserade föreställningar man har om en roo op bar i New ork. Utsikten över stadens resande skyline är obeskrivlig.
  355 west 16th street.
 • The 40/40 Club – Musikmogulen Jay Z’s omåttligt populära lounge och nattklubb är både häftig i design och i sitt utbud. Stora VIP områden och även helt isolerade rum för dig som vill festa till det extra privat.
  6 West 25th street.
 • Marquee – Nattklubbskedjan som du hittar på era ställen runtom i världen. Kändistätt och exklusivt som tusan. Har du inte styrt upp med gästlista ska du inte bemöda dig att åka hit.
  289 10th Avenue.

Text: Arash Bayat

Previous post

I huvudet på en taxichaffis

Next post

JUP’S COFFEE