Home»Resor»Maltas hemligheter

Maltas hemligheter

1
Shares
Pinterest Google+

Som en guppande vit pärla i det kristallklara medelhavet ligger Malta och solar sig i lugn och ro. Men det finns så mycket mer än vita stränder och azurblått hav – här är de dolda pärlorna på Malta.

VALLETTA – MALTAS RUSTIKA PÄRLA
Valletta är kanske en av de mindre huvudstäderna i Europa, men är däremot proppfull av kultur och upplevelser. UNESCO beskriver det som en av de mest koncentrerade historiska områdena i världen. Malta har mer än 300 soldagar om året, och det blåaste och klaraste vattnet i Medelhavet. Bara en halvtimme med buss från staden hittar du Mellieha Bay där du kan ta dig ett dopp. Det speciella med staden är de trånga gatorna och rustika husen i kontrast till de färgrika jalusierna och utstickande balkongerna i starkt grönt och rött. Staden är rik på saker att se och göra, och du hittar allt från vackra kyrktorn och palats till fontäner, statyer och smala sidogator fulla med kaféer och butiker. På Vallettas stora gator hittar du också internationella märkesvaror och bra shopping.

ÖN GOZO
Bara 20 minuter från Malta hittar du den frodiga ön Gozo, som har en mycket lugnare puls och atmosfär än sin storasyster. En dagstur hit är ett måste. Ön har hela 22 kyrkor, vilket är mycket med tanke på dess storlek, bland annat Gozo Cathedral och Basilica of ta’Pinu. Ta ett bad på Ramla Beach, en röd sandstrand på öns östra sida. Här kan du också besöka grottan där Odysseus sägs ha suttit fängslad i över 7 år.

DEN BLÅ LAGUNEN
Den blå lagunen ligger på den lilla, obebodda ön Comino som ligger mellan Malta och Gozo. Här hittar du turkost, kristallklart vatten, vit sand och perfekta snorklingsförhållanden. Du kommer hit via en av båtarna som arrangerar dagsturer hit, men tänk på att det är en populär plats. Ett tips är att vara ute i god tid för att få plats så att du kan njuta hela dagen med snorkling och en bra bok.

SURFING ELLER SOLSTOLSHÄNG PÅ MALTA
För dig som gillar kite- eller vindsurfing är Maltas sydöstra stränder ypperliga för detta – prova vågorna i till exempel Mellieha Bay. Om du hellre vill vara skyddad från vinden och njuta av en bok i solen, passar stränderna Golden Bay eller Ghajn Tuffieha bra. Golden Bay är en lyxig strand där du kan beställa något att dricka direkt från solsängen eller äta på topp klassade restauranger. Ghajn Tuffieha är lite mer öde och lugn med bara en restaurang och mindre folk.

SPÄNNANDE VÄRLD UNDER VATTNET
Dykare kommer från hela världen för att dyka i Maltas kristallklara, turkosa vatten – något malteserna säger är det klaraste vattnet i hela Medelhavet. De allra bästa dykmöjligheterna hittar du på ön Gozo, med sina grottor, valv och underjordiska tunnlar. På Malta kan du också uppleva vrakdykning och om du har tur även se sjöhästar. Dykutrustning kan du hyra på ön, och du kan vara med på ett introduktionsdyk utan att ha dykt förut.

CHARMERANDE FISKEBY
Den traditionella fiskebyn Marsaxlokk som ligger längst söderut på Malta är väl värd ett besök. Här hittar du massor av färggranna båtar (kallade luzzus) guppandes i hamnen. Besök fiskmarknader och mysiga fiskrestauranger. Bara 20 minuter utanför staden ligger bildsköna badstället St. Peter’s Pool, där du kan sola dig på uppvärmda kalkstensklippor. St. Paul’s bay är bra för bad, snorkling och för att hoppa från klipporna ner i de naturliga bassängerna.

MDINA – DEN TYSTA STADEN
Denna medelålders stad är en av Europas vackraste städer, och var också Maltas första huvudstad. Här hittar du flotta palats på insidan av stadsmuren och staden har en magisk panoramautsikt över ön. Bilar är bara tillåtet vid undantag, och därför kallas staden ”den tysta staden”. Precis utanför Mdina hittar du också Rabat, som fungerade som en trygg hamn för piratattacker på 1500-talet. Här kan du besöka St. Paul och St. Agatha’s katakomber, samt St. Paul’s Grotto.

TEXT: RESEGUIDEN

Previous post

PURE BISTRO & WINE, HAGABADET

Next post

Dirty Döner Burner