Home»Restaurangguiden»Barnvänligt»Härliga smaker från Anatolien

Härliga smaker från Anatolien

0
Shares
Pinterest Google+

Den nyöppnade Restaurang Anatolia på Färgfabriksgatan 1 vid Backaplan gör sina jättepizzor Anatolien-style i en gigantisk vedeldad ugn på 4 x 4 meter. På 180 cm långa spadar tas de imponerande mästerverken rykande färska ut ur ugnen.

Krögaren Arif Erkonukseven som växte upp här på Hisingen kom till Sverige 1967 från Anatolien, den del av Turkiet som också kallas mindre Asien, eller porten mot Öst.
– Det har i tusentals år varit en smältdegel där olika folkslag, kulturer och religioner blandats, berättar Arif.

– Nomader har vandrat här och inte minst gick sidenvägen här där handeln av t ex kryddor medförde att smaker från olika kulturer möttes, vilket påverkat det turkiska köket.

Doften av dessa härliga kryddor och de nygräddade pizzorna fyller den stora lokalen i två plan. Från vårt bord ser vi rätt in i den imponerande ugnens stora gap där eldens lågor lyser. Arif berättar att han är den förste i Skandinavien att ta hit denna unika Anatoliska jätteugn som används för att laga de traditionella avlånga pizzorna.
– I Sverige är man sedan länge van vid de italienska runda pizzorna. Men få har prövat dessa.

UPPFRISKANDE SALLADSBUFFÉ
Vi tar för oss av den väl tilltagna salladsbuffén medan vi väntar. Den känns uppfriskande fräsch, så långt från vanliga pizzeriors små plastburkar med vitkål man kan komma. Under tiden kan vi se hur pizzabagarna med sina jättespadar tillreder pizzorna inne i den öppna jätteugnen. När pizzan så kommer till bordet gör den det på ett bräde på långt över en meter. Förväntansfulla hugger vi in, och den känns matigare och mer spännande än de pizzor vi är vana vid. Arif förklarar att trots pizzans längd på etthundratjugo centimeter används faktiskt mindre deg än på tjockbottnade runda. Det gör pizzorna både godare och nyttigare. Förutom pizzor serveras också mycket annat. Arif berättar att hans restaurang har samlat den turkiska matkulturen, vilken i sin tur innehåller inslag från det grekiska, kurdiska, syrianska och assyriska köket. För att bara nämna några.

– Jag älskar den mosaik av olika kulturer som blandas, säger Arif. Man kan i menyn hitta delikatesser som Menekse och Yaprak (traditionell kebab på kyckling eller nötkött). Arif rekommenderar speciellt också den starka Adana, ett grillat köttfärsspett med mycket hetta.

INTE BARA PIZZA
Till efterrätt prövar vi tre olika sorters söt baklava, ett frasigt bakverk i olika varianter med honung och nötter. De smälter gudomligt i munnen.

Restaurang Anatolia är verkligen väl värda ett besök för den som är nyfiken på det turkiska köket och vill se den magnifika anatoliska vedugnen.
– Den är troligen den enda i sitt slag i Europa, berättar Arif som låtit specialbygga den efter turkiska mått.

TEXT: MARKO WIVOLIN BILD: RESTAURANG ANATOLIA

Previous post

Blossa avslöjar året smak

Next post

Spanska ö-favoriter