Brasa Churrascaria

4
Shares
Pinterest Google+

Han är krögaren och kocken som övergav exklusiva Drones Club i London med stammisar som Beckham, Claudia Schiffer, Stones och Madonna för att hamna i lilla Göteborg. Här driver han sedan snart fyra år Restaurang Brasa Churrascaria som ger göteborgarna en känsla och smak för det exotiska Brasilien.

Jag bestämde mig för att ta mitt hemlands koncept Churrascaria hit, berättar Jean.

– För den som älskar mustigt smakrikt kött i många variationer finns inget bättre på jorden. Vi arbetar bara med de allra finaste råvarorna, och vid den traditionella serveringsformen rodizio kommer en passadore till ditt bord för att tranchera köttet åt dig. Hela idén är att du hos oss äter tills du är mätt och belåten istället för som på vanliga restauranger där du äter portionen som serverats dig, och sen om den är för liten kanske gå hungrig.

Rodizio har sitt ursprung i brasilianska högtider som firades av de invandrade europeiska farmarna och lantbrukarna, gauchos. Vid dessa festliga sammankomster grävdes stora gropar i marken i vilka man eldade för att sedan steka stora köttbitar som en hyllning till överflödet och kärleken till jordbruket. Där pågick just serveringen i rundor, rodizio, tills ingen kunde äta mer.

– Brasilien är ett stort land med ett överflöd av naturresurser och tillgångar, och är världens största exportör av nötkött, berättar Jean.

– Vi återspeglar det här på Brasa Churrascaria med ett urval på tio olika sorters kött, och allt bara av den finaste kvalitet.

Jean berättar att inget gör honom så uppspelt och förväntansfull som att få jobba med det bästa köttet.

– Som köttälskare är det en speciell känsla att få in till exempel japansk wagyu, ansett som det kanske finaste köttet i världen, med ett kilopris på cirka 6000 kronor. Det är inte varje dag vi har det inne.

Trots att Brasa är så exklusivt är priserna förvånansvärt överkomliga. Att många har upptäckt Brasa Churrascaria avspeglas i de många fina omdömen man fått på nätet, reko, tripadvisor m.m. År 2016 blev man också utsedd till bästa sydamerikanska restaurang i Sverige via Bookatable Awards.
– Det känns extra roligt i och med att vi kom först i hård konkurrens med ett antal mycket väl ansedda hotshot-krogar från Stockholm, säger Jean.

– Vad gäller Brasas utbud av viner slås man som besökare av de fina vinhyllorna som är utplacerade i lokalerna.

– Vi kan nog tillgodose våra gästers alla tänkbara behov på den punkten. Vi har en hylla för klassikerna, och vi har mycket fina viner från hela Sydamerika, men även till exempel Portugal, säger Jean.

Inför framtiden planerar Jean att öppna en ny restaurang tvärsöver gatan, Fogo, i början av september.
– Där kommer vi satsa ännu mer på exklusivitet och lyx.

Restaurang Brasa Churrascaria
Adress: Odinsgatan 11, 411 03 Göteborg
Telefon: 031-15 55 60
www.restaurangbrasa.se

Previous post

Redaktionen tipsar

Next post

Restaurang Felicia