Restaurang Felicia

1
Shares
Pinterest Google+

Har du varit på restaurang och deppat över det urtrista vegetariska utbudet? Lugn, ljusare tider stundar för den som väljer bort kött och fisk. Utvecklingen går mot allt större del vegetariskt i restaurangmenyerna. Men än har Sverige långt till Centraleuropas nivå.

Felicia Nordströms restaurang med samma namn på Södra Gubberogatan är helt nybyggd. Gästerna har knappt hittat hit än. Men de kommer och allt fler är intresserade av lunchbufféns vegetariska och veganska alternativ.

Knepet är enkelt. När andra kockar suckar över bristande inspiration vänder Felicia och hennes team blicken mot världen. I de mer exotiska köken är grönsakerna ryggraden och kombinerat med lite hårdare kryddning vågar även inbitna köttätare variera på tallriken.

AV KRÖGARBLOD

Felicias far är stjärnkrögaren Mats Nordström och hon har varit med på pappans krogar sedan barnsben. Göteborgsprofilen Mats har fått både Västsvenska gastronomins guldmedalj och utsetts till svensk mästare i husmanskost. På senare tid är han mest känd för sitt närodlade vegetariska tänk på lyxkrogen Wasa Allé. På Felicias är konceptet aningen enklare, men samma stomme finns när det gäller synen på råvarorna och hur man komponerar smakerna.

– På Wasa Allé jobbade de efter principen närproducerat, vegetariskt och helst ekologiskt -inga råvaror man köpte in skulle färdas mer än fyra timmar. Tyvärr funkar inte ett sådant koncept för en lunchrestaurang idag. Men vi gör vårt yttersta och lägger stor omsorg vid råvarorna, säger Felicia Nordström.

NÄRA RÅVAROR, LÅNGVÄGA INSPIRATION

På Restaurang Felicia har man medvetet valt bort hybridråvaror som t ex quorn. Istället satsar man på att laga genuin mat, gärna på lokala råvaror.

Att lägga krutet på vegetabilierna är inget konstigt.

Snarare handlar det om att det svenska köket normaliseras och närmar sig en mer internationell nivå. Dock är många kockar av uppfattningen att det är svårt att laga intressant svensk husman med de förutsättningar som finns bland våra egna grödor. Felicias lösning är att kika på andra kök när det kommer till kryddor och vissa ingredienser.

– Afrikansk och asiatisk cuisine är av tradition välkryddad och baserad till stor del på grönsaker. Att kombinera exotiska recept med svenska, lokala basvaror ger ofta ett resultat som är både gott och överraskande, förklarar hon.

VEGETARISKT – EN HET POTATIS?

Way Out West gick i bräschen som festival med ett helvegetariskt utbud redan 2012. För detta fick man både ris och ros. Belackarna menade att det var en PR-kupp och spel för galleriet. Men hållbarhet står högt på festivalens agenda och sannolikt var det en medveten målgruppsanpassning. Publikens medelålder är ung och många efterfrågar just vegetarisk och vegansk mat.

– Jag hade tagit fram ett förslag på meny som innehöll vegetariskt, kött och fisk. Men Luger som arrangerar festivalen sa nej. De ville ha en ren vegetarisk meny och med kvitto på det hela blev det jäkligt bra med stor uppskattning från både festivalbesökare och artister, berättar Mats Nordström.

BRA FÖR MILJÖN, BRA FÖR KROPPEN

Att fler föredrar en vegetarisk kost märks extra tydligt hos ungdomar. Bland de tjejer som lämnar gymnasiet idag är över 20% vegetarianer och 90% av de unga mellan 18 och 25 år tycker att det är viktigt att leva klimatsmart, enligt SIFO. Dessa siffror stämmer även bra för Felicias gäster. Var femte väljer helt vegetariskt på tallriken.

Lunchgästerna kommer främst från närområdet och i framtiden ser man fram emot ett större lokalt underlag eftersom expansionsplaner finns både för huset man sitter i och för Gårdaområdet i stort. Att kvarteret fylls på med tjänstemän borgar också för ett ökat intresse för Felicias meny. Och de skräms inte av priset.

– Svensk husmanskost är något av det mest prisvärda man kan äta i Europa. Det finns inte många andra platser där man får en vällagad lunchrätt för 93 kronor. Man kan tro att det automatiskt är bra marginaler på en vegetarisk rätt, men sanningen är att all bra mat kostar både i råvaror och tid. Den miljö-och hälsomässiga vinsten är dock solklar, avslutar Mats Nordström.

www.restaurangfelicia.se

TEXT: FREDRIK OLSSON BILD: FREDRIK STRÖMBERG

Previous post

Brasa Churrascaria

Next post

Dugge brygger vad han vill