Home»Upplev Göteborg»Äkta julstämning på Kronhusbodarna

Äkta julstämning på Kronhusbodarna

5
Shares
Pinterest Google+

Kronhuset, omgiven av kronhusbodarna, är Göteborgs äldsta profana byggnad. Trots att dess historia sträcker sig ända till 1600-talet, är mycket sig fortfarande likt för denna något undangömda pärla. Idag huserar här ett tiotal hantverkare som tillsammans strävar efter att hålla hantverket vid liv.

Vilket är stadens mysigaste kvarter? För många är svaret kanske Haga. Men det långt ifrån alla som håller med. För när det kommer till att hitta mindre kommersiella verksamheter bör blicken kanske riktas i en annan riktning.

“Det är en sagolik känsla att strosa runt här i juletider.”

– Kronhusgården är en väldigt idyllisk plats som bevarats i sitt ursprungliga skick genom omfattande restaureringar. Ett besök hit är att rekommendera för den som vill inspireras av hantverkare som är duktiga på det de gör. Tanken är att majoriteten av varorna man hittar här ska vara tillverkade på plats. Utöver försäljning av sina produkter arrangerar många av verksamheterna även workshops för den som är intresserad av att lära sig mer, berättar Stefan Salomonsson, som driver smyckessmedjan i en av lokalerna.

MYSIG JULMARKNAD
Julen närmar sig med stormsteg. Och för dig som är trött på att springa i överfulla butiker eller kanske tycker att massproducerade varor är otroligt opersonliga, rekommenderas ett besök till Kronhusbodarna.

– Den 2–23 december är det julmarknad på Kronhusgården alla dagar i veckan. Då är gården fylld med hantverkare omgärdade av vackra granrisbäddar och skenet av stearinljus. Ett besök hit brukar alltid vara uppskattat, men kanske lite extra runt julen. Det är en sagolik känsla att strosa runt här under den perioden, tipsar Mia Bäck som driver Bäx Krukmakeri.

Till Kronhusbodarna är du välkommen om du vill uppleva hantverk på nära håll och kanske till och med hitta julklappar med själ. Kronhusbodarna har öppet året runt och sex dagar i veckan. På www.kronhuset.se hittar du mer information om de olika verksamheterna och exakta öppettider.

Några av dom verksamheter som huserar här:

BÄX KRUKMAKERI (Butik, verkstad) • CAFÉ KRONHUSET (Café, lunch, catering) • GÖTEBORGS CHOKLAD & KARAMELLFABRIK (Choklad, karameller, kaffe) • GÖTEBORG WIND ORCHESTRA (Blåsorkester) • GRIMART (Förgyllning, möbelrestaurering, dekormåleri) • BUTIK & GALLERI LERVERK (Konsthantverk, galleri) • LAURA DIDION (Skinn, läder) • STEFAN SALOMONSSONS SMYCKESSMIDE (Smycken, kurser i silversmide) • BUTIK MINERVA (Konsthantverk, design, galleri) • TVÅLA & TVAGA (öppnar inom kort) (Handtillverkad tvål) • HELENA GIBSON GLAS (Glas, smycken)

TEXT: MARKO WIVOLIN BILD: KRONHUSBODARNA

Previous post

Julshow med succéduon på Kajskjul 8

Next post

For the love of K-beauty