Home»Upplev Göteborg»Stora Saluhallen – Göteborgs skafferi

Stora Saluhallen – Göteborgs skafferi

0
Shares
Pinterest Google+

Med ett fantastiskt rikt utbud av delikatesser och råvaror av högsta kvalitet har Stora Saluhallen på Kungstorget fungerat som göteborgarnas skafferi ända sedan öppnandet 1889. I en personlig atmosfär kan man här slå sig ned för en prisvärd lunch eller botanisera bland korvar, kaffe, ostar, skaldjur och praliner i diskarna med benägen experthjälp av kunnig personal.

Det fina med den här miljön är absolut de nära kundrelationer som uppstår. Många av stammisarna känner man vid namn, berättar Arash Chark, Saluhallens ordförande och ägare av Zeytoon Delikatesser. Arash har i princip vuxit upp i Saluhallen. Jag sprang här och lekte som femåring. 2007 tog jag över farsans butik. Många av handlarna här går faktiskt tillbaka tre eller fyra generationer.

Saluhallen, årgång 1901
1890-talets Saluhall

JÄMNÅRIGT MED EIFFELTORNET
Den anrika lokalen är lika imponerande nu som den måste tett sig för göteborgarna som såg den uppföras 1888–1889. Den färdigställdes faktiskt samma år som Eiffeltornet i Paris och Saluhallen var då Sveriges första byggnad uppförd i uteslutande järn, sten och glas.

Idag huserar Stora Saluhallen 39 handlare på in- och utsida. Bland dem finns representanter från många olika länder.

– Det finns en väldig stolthet över det vi gör här, och det går ner mycket kärlek och eftertanke i vårt arbete, säger Arash och berättar om handlaren som är ute och skjuter sina egna kronhjortar och erbjuder köttet i disken dagen efter. Arash gör själv sina egna marinader och siktar framöver på att erbjuda egenrostade nötter.

– I ostdisken här hittar du åtta sorters Gruyère-ostar istället för som på andra ställen kanske en sort. Det här kunnandet uppskattas av svensken som generellt sett kan ganska mycket om mat, menar Arash. Ändå är det många som idag inte har tid, och handlar halvfabrikat i snabbköpet efter jobbet.

“Vi har öppet till sju på vardagskvällarna i december för att folk i lugn och ro skall kunna komma hit efter jobbet.”

KVÄLLSÖPPET TILL SJU I DECEMBER
– Vi kommer därför att ha öppet till sju på vardagskvällarna nu i december, och vi planerar att utöka antalet sittplatser. En extra timme möjliggör för många att ta sig den där tiden, unna sig lyxen att i lugn och ro komma hit efter jobbet, plocka ihop en påse från de olika diskarna och kanske få en del matlagningstips på köpet. Sen går du hem, öppnar en flaska rött och lagar mat på de bästa råvarorna du kan hitta i stan, säger Arash som också tillägger att Saluhallen är perfekt för dejting.

– Du kan imponera på din dejt med dina matlagningskunskaper, säger han och skrattar. Det fina här är den blandning av folk som kommer i olika åldrar och olika nationaliteter. Det gemensamma intresset är mat, och alla får samma bemötande.

I Saluhallen ordnas mingelkvällar och provsmakningar, och det finns goda möjligheter för slutna sällskap att ordna arrangemang. Till sommaren ser man fram emot att ordna grillkvällar och temadagar. Den vackra byggnaden med sina takplåtar, kolonner och gjutjärnsfönster är en av få konstruktioner i sitt slag i Sverige och har årligen drygt två miljoner besökare.

Vi har öppet till sju på vardagskvällarna i december för att folk i lugn och ro skall kunna komma hit efter jobbet.

TEXT: JONAS ULFVARSSON BILD: HIGAB / HANS WRETLING / GÖTEBORGS STADSMUSEUM / WALTI HÖSLI

Bebas Delikatesser
Previous post

IQ testar Restaurang Brasa

Next post

Trappan - Biografen med gamla anor